PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Hiukkastietopankki nettiin

IA, 18.2.2009


Pienhiukkasia käsittelevä tieto on kerätty helposti tavoitettavaan muotoon. Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tutkijat ovat koonneet aerosolihiukkasia käsittelevän tietopankin verkkoon. Tietopankki täydentyy myöhemmin vielä hiukkaslaskurilla.

Vastikään lanseerattu Hiukkastieto.fi-sivusto sisältää yliopistotutkijoiden rakentaman tietopankin, joka kertoo sekä ilmakehän pienhiukkasista että sisäilman hiukkasista.

Tietopankista käyttäjät, niin yritykset, tutkimuslaitokset, media kuin myös yksityiset kansalaiset, saavat uutta ja ennen kaikkea tutkijoiden varmentamaa tietoa aerosolihiukkasista. Pankki on kaikkien vapaassa käytössä.

Hiukkastietopankki koostuu käsikirjasta sekä kysymys ja vastaus-osiosta. Hiukkaskäsikirjassa on nyt 52 artikkelia, jotka perustiedon lisäksi käsittelevät hiukkasten terveys- ja ympäristövaikutuksia ja niiden hyötykäyttöä muun muassa teknologiassa. Kysymysosiossa vastataan kysymyksiin kuten Tuleeko ruoanvalmistuksesta hiukkasia? Pitäisikö puun pienpoltto lopettaa?

Sivustolle tulee vielä kevään aikana laskuri, jolla jokainen voi mitata oman hiukkaspäästönsä.

Suomi tunnetaan maailmalla ilmakehän pienhiukkasia koskevasta korkeatasoisesta tutkimuksestaan. Ilmastonmuutokseen läheisesti liittyvä aerosolitutkimustyö perustuu ennen kaikkea Helsingin yliopistossa toimivan huippututkimusyksikön, Ilmakehän koostumuksen ja ilmaston muutoksen fysiikka, kemia, biologia ja meteorologia -yksikön työhön. Tietopankin sisällön rakentaneet fyysikot ovat tämän huippututkimusyksikön jäseniä.

Tietopankki on osoitteessa

http://www.hiukkastieto.fi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake