PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Poliitikot epäilevät toimittajien motiiveja

PP, 19.2.2009


Poliittinen journalismi on kehittynyt myönteiseen ja demokratiaa edistävään suuntaan, katsovat politiikan toimittajat. Poliitikot taas epäilevät toimittajien motiiveja ja pitävät kehitystä viihde- ja sensaatiohakuisena. Näkemyserot toimittajien ja poliitikkojen välillä eivät kuitenkaan ole suuria, osoittaa tuore tutkimus.

Poliitikot ja politiikan asiantuntijat hahmottavat poliittisen journalismin enemmässä määrin sensaatio- tai viihdehakuiseksi kuin toimittajat. Poliitikot ja politiikan asiantuntijat myös uskovat toimittajia useammin, että politiikan journalismi epäonnistuu monipuolisten ja asiapitoisten poliittisten sisältöjen viestinnässä suurelle yleisölle.

Poliitikot ja politiikan asiantuntijat eivät täysin usko, että toimittajien motiivina olisi tarjota informatiivista tietoa, jotta äänestäjät voisivat tehdä perusteltuja poliittisia ratkaisuja. Poliitikot myös jossain määrin epäilevät toimittajien tasapuolisuutta. Poliitikkojen mielestä toimittajien yhtenä motiivina on tuoda oma näkökulma esiin, mikä puolestaan toimittajien mielestä ei ole likikään niin merkitsevää.

Toimittajat sijoitettiin kaikissa vastaajaryhmissä poliittisen kentän keskimaastoon. Toimittajat kuitenkin arvioivat itse olevansa hieman enemmän oikealla verrattuna poliitikkojen arvioihin.

Poliitikko uskoo talk shown voimaan

Käsitykset poliitikkojen toimintatavoista julkisuuden tavoittelussa sekä eri medioiden merkityksestä poliittisen julkisuuden kannalta olivat varsin samankaltaisia. Poliitikot uskoivat toimittajia useammin talk show -julkisuuteen ja eduskuntapuheenvuorojen merkitykseen.

Parhaaksi tavaksi saada asialleen julkisuutta nähtiin toimittajien keskuudessa asian vieminen draaman tai konfliktin suuntaan. Toiseksi paras tapa oli uutisten vuotaminen valikoiduille toimittajille. Poliitikkojen mielestä esiintyminen talk show –ohjelmassa on näiden kanssa yhtä hyvä keino.

Kaikkien vastaajien, mutta varsinkin toimittajien mielestä, selvästi heikoin tapa julkisuuden hankkimiseen oli puheen pitäminen eduskunnassa.

Poliitikot, toimittajat ja asiantuntijat vastaajina

Helsingin yliopisto ja saksalainen Hohenheimin yliopisto toteuttivat vuoden 2008 kevään ja kesän aikana kyselytutkimuksen suomalaisille poliitikoille ja toimittajille. Tutkimuksella on kartoitettu toimittajien, politiikan asiantuntijoiden ja poliitikkojen käsityksiä poliittisen viestinnän toimivuudesta Suomessa

Tutkimuksessa haastateltiin 124 poliitikkoa, 140 toimittajaa ja 34 politiikan tai poliittisen ohjauksen asiantuntijatehtävissä työskentelevää. Tutkimus jatkuu ja sen tulokset ovat vielä alustavia. Tutkimuksen johtajana toimii professori Tom Moring Helsingin yliopistosta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake