PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Miksi nainen ei osaa lukea karttaa eikä mies löydä avaimiaan?

SH, 24.2.2009


Miksi nainen ei osaa lukea karttaa eikä mies löydä avaimiaan? Tutkijat uskovat, että sukupuolten ero johtuu miehen ja naisen erilaisista rooleista evoluution kuluessa, kertoo brittilehti The Daily Telegraph.

Miehet joutuivat jahtaamaan saalistaan, joten heistä tuli taitavia suunnistajia. Naiset puolestaan etsivät ruokaa ja heistä kehittyi hyviä hedelmien, juureksien ja marjojen havaitsijoita lähietäisyydeltä.

Tutkijat kehittivät tämän teorian tutkimuksen perusteella, jossa havainnoitiin miesten ja naisten tapoja arvostaa taidetta.

Tutkijat havaitsivat, että aivoissa oleva alue nimeltä päälaenlohko, joka ohjaa avaruudellista hahmottamiskykyä, on aktiivinen sekä miehessä että naisessa, kun he näkevät "kauniin" kuvan.

Naisilla hermosolut olivat aktiivisia molemmilla puolilla aivoja, kun taas miehillä hermosolut olivat aktiivisia vain oikealla puolella aivoja. Aivojen vasen puoli käsittelee paremmin lähellä olevia kohteita, kun taas oikea puolisko on parempi koordinoimaan.

– Naisilla on taipumusta olla tietoisempia ympärillä olevista esineistä kuin miesten, myös niistä esineistä, joilla ei ole merkitystä tehtävän kannalta. Miehet sen sijaan pärjäävät naisia paremmin suunnistusta vaativissa tehtävissä, kirjoittaa tohtori Francisco Ayala Kalifornian yliopistosta Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

– Miehillä on tapana ratkaista suunnistusta edellyttävät tehtävät käyttämällä paikallistamiseen perustuvia strategioita, kuten etäisyyttä koskevia käsitteitä ja ilmansuuntia, kun taas naiset painavat mieleensä maamerkkien sijainteja ja niihin liittyviä suhteellisia suuntia, kuten "vasempaan päin" tai "oikealle jostakin".

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake