PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Musiikin kuuntelulla yhteys nuorten seksuaaliseen aktiivisuuteen

SH, 24.2.2009


Nuoret, jotka kuuntelevat toistuvasti musiikkia, jossa on selviä ja aggressiivisia seksuaalisia lauseita, harrastavat kaksi kertaa todennäköisemmin seksiä kuin harvoin musiikkia kuuntelevat, osoittaa uusi amerikkalaistutkimus.

Pittsburghin yliopiston tutkijat teettivät kyselyn 711 teini-ikäisellä nuorella koskien heidän seksielämäänsä ja musiikin kuuntelutapoja.

Tutkijat luokittelivat halventaviksi seksuaalisiksi sanoituksiksi kappaleet, joissa seksiä kuvattiin fyysisenä tekona pikemmin kuin rakasteluna tai joissa seksi yhdistettiin valtaan.

Tutkijat kieltäytyivät nimeämästä tällaisia kappaleita, mutta antoivat esimerkiksi sanat "I’m gonna beat that pussy up".

Tutkittavat 13–18-vuotiaat luokiteltiin kolmeen ryhmään sen perusteella, kuuntelivatko he "halventavaa" musiikkia säännöllisesti (17,6 h/vko), silloin tällöin vai harvoin (2,7 h/vko).

Tutkimustulokset osoittivat, että säännöllisesti tällaista musiikkia kuuntelevista 45 prosenttia oli harrastanut seksiä, kun taas harvoin kuuntelevista vain 21 prosenttia.

– Tässä näyttäisi olevan selvä linkki, mutta on vaikea sanoa, vaikuttaako musiikin kuuntelu suoraan aikaisempaan seksin harrastamiseen, toteaa tutkimusta johtanut tohtori Brian Primack.

– Mielestäni vanhempien pitäisi kuitenkin ottaa tämä huomioon. Heidän pitäisi puhua lapsilleen seksistä ja laittaa tämänkaltaiset sanoitukset oikeaan viitekehykseen.

Tutkimuksesta kertoi BBC.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake