PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Suomalaiset löysivät ensimmäistä kertaa planeetan

SH, 27.2.2009


Suomalaiset ovat havainneet entuudestaan tuntemattoman planeetan tähden HD 11506 ympäriltä. Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen planeettalöytö.

Planeetan löysivät Turun yliopistossa väitöskirjaa tekevät Mikko Tuomi ja Samuli Kotiranta.

Planeettalöytö tehtiin tutkimalla amerikkalaisen tutkimusryhmän vuonna 2007 julkaisemia säteisnopeusmittauksia menetelmällä, jota ei aikaisemmin ole eksoplaneettatutkimuksessa juurikaan käytetty.

- Tähden omasta aktiivisuudesta aiheutuva kohina on äärimmäisen vaikeaa mallintaa ja tavallisesti sille oletetaankin vain jokin vakioarvo. Käyttämässämme menetelmässä kohina saadaan sovitettua mittauksiin samanaikaisesti mahdollisten kiertolaisten aiheuttaman signaalin kanssa, mikä tekee menetelmästämme merkittävästi muita herkemmän, kertoo Tuomi.

Lopullinen varmistus havainnoin

Seuraava vaihe on koettaa varmistaa planeetan olemassaolo havainnoin. Euroopan eteläisellä observatoriolla (ESO) on Chilessä laitteisto, joka kykenee havainnoimaan planeettoja paremmin kuin mikään muu paikka maailmassa. Tarkoituksena onkin saada teleskooppi tekemään muutamia mittauksia keskustähden liikkeestä.

- Kaiken saatavilla olevan tiedon valossa löytö on vakuuttava. Lopullisen varmistuksen saamiseksi koetamme kuitenkin saada tähdestä muutamia mittauksia ja mikäli tulokset sopivat ennusteeseemme, planeetan olemassaolo on varmaa, Kotiranta toteaa.

Ensimmäiset muita tähtiä kiertävät planeetat eli eksoplaneetat löydettiin 90-luvun puolivälissä ja nykyään niitä tunnetaan jo yli kolmesataa. Näistä useimmat ovat hyvin lähellä emotähteään kiertäviä kaasujättiläisiä, ja ne ovat samantapaisia kuin oman aurinkokuntamme planeetta Jupiter.

Myös nyt löytynyt, reilun puolen Jupiterin massainen planeetta kuuluu kaasujättiläisiin ja kiertää keskustähteään huomattavasti lähempänä kuin Maapallo Aurinkoa. Yhteen planeetan ratakierrokseen kuluu vajaa puoli Maan vuotta.

Suomessa suoraan vieraisiin planeettakuntiin liittyvää tutkimusta tehdään vain Turun yliopistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake