PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Rintasyövän ja alkoholin yhteydestä lisänäyttöä

EH, 27.2.2009


Lähes 1,3 miljoonan brittinaisen tutkimus tarjoaa lisää näyttöä epäilyille, että alkoholin kohtuukäyttö lisää usean syöpälajin todennäköisyyttä. Iso-Britanniassa on selvitetty keski-ikäisten rintasyöpää sairastavien naisten juomatapoja ja seurattu heidän terveyttään seitsemän vuoden ajan.

Joka neljäs nainen ilmoitti, ettei käytä lainkaan alkoholia. Lähes kaikki muut ilmoittivat juovansa vähemmän kuin kolme drinkkiä päivässä, suurin osa joi yhden päivässä.

Tutkijat vertailivat kohtuullisemmin – kaksi tai vähemmän viikossa juovia niihin, jotka ottivat enemmän. Jokainen päivittäinen lisädrinkki kasvatti rinta- ja maksasyöpää sekä peräsuolen syöpää, kertovat Oxfordin yliopiston tutkijat tällä viikolla ilmestyneessä Journal of the National Cancer Institute-lehdessä. Alkoholin laadulla ei ollut vaikutusta, oli se sitten viiniä, olutta tai väkeviä.

Tulos tukee aiempaa tutkimusta, mutta siinä on uusi juonne: alkoholi kytkeytyi ruokatorven ja suun syöpiin vain silloin, kun tupakoijat käyttivät alkoholia. Niin ikään alkoholin kohtuukäyttäjillä oli pienempi todennäköisyys sairastua kilpirauhasen syöpään, imusolmukesyöpään ja munuaissyöpään kuin enemmän juovilla.

Yksittäiselle naiselle alkoholiriski yleensä on pieni. Kehitysmaissa noin 118 jokaista tuhatta naista kohden sairastuu johonkin näistä syövistä. Tutkimus paljasti, että jokainen lisädrinkki päivässä lisäsi 11 rintasyöpää ja neljä muuta syöpälajia siihen määrään.

Väestökohtaisesti 13 prosenttia näistä syövistä Britanniassa saattaa kuitenkin olla alkoholisidonnaisia, tutkijat päättelivät.

Tissuttelukin vaarallista

Alkoholin kohtuukäytön on pitkään ajateltu olevan terveellistä sydämelle, mitä uusi tutkimus ei tue. Silti käydään jatkuvaa keskustelua turvarajoista.

Yhdysvalloissa terveyssuositukset ovat päätyneet suosittamaan jo, että naiset eivät nauttisi enempää kuin yhden drinkin päivässä, miehet kaksi, koska heillä on erilainen aineenvaihdunta alkoholin suhteen.

Lähde: USA Today

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake