PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

TV ja paikallaanolo lasten astmariskin syitä

Tutkimus: Vähäinen liikunta tuplaa astmariskin

EH, 3.3.2009


Brittitutkimuksen mukaan nuorten lasten runsaalla TV-katselulla on terveysvaikutuksia. Yli kaksi tuntia päivässä kulutettu aika ruudun ääressä kaksinkertaistaa riskin sairastua astmaan. Tutkijat eivät kuitenkaan pidä televisiota yksin syntipukkina; paikallaan pysyvä elämäntapa saattaa olla ilmiön syynä.

Syvään hengittäminen muun muassa treeneissä saattaa pitää keuhkot kunnossa.

Thorax-aikakauslehdessä julkaistu tutkimus seurasi yli kolmen tuhannen brittilapsen terveydentilaa syntymästä 11-vuotiaaksi. Vanhemmilta kysyttiin joka vuosi, vinkuuko heidän lapsensa hengitys ja onko tauti diagnostisoitu astmaksi.

Artikkelia kirjoittamassa ollut Glasgowin yliopiston tohtori James Paton arvelee, että elämän alkuvaiheessa aktiivisuus saattaa suojella keuhkoja.

Vanhemmilta kysyttiin myös arviota heidän lastensa TV:n katselutavoista 3,5-vuotiaasta lähtien. Kukaan tutkituista lapsista ei kärsinyt vauvana tai taaperoiässä vinkuvasta hengityksestä. 11,5 vuoden iässä 185:llä (kuusi prosenttia) oli kehittynyt astma.

Yli kaksi tuntia TV:tä katsovien lasten sairastumisriski oli lähes kaksinkertainen verrattuna vähemmän telkkaria tuijottaviin. Silti todennäköisyys sairastua oli vielä pieni: noin kaksi sataa kohti.

Astmaan sairastuneista kaksi prosenttia ei katsonut TV:tä, 20 prosenttia katsoi päivittäin alle tunnin, 34 prosenttia 1-2 tuntia ja 44 prosenttia yli kaksi tuntia päivässä.

Kun kellään lapsista ei ollut oikeita kehittyvästä astmasta 3,5 vuoden ikäisenä, näyttää epätodennäköiseltä, että astmaan taipuvaisia olisi pakotettu rajoittamaan liikuntaa varhaisella iällä astmaoireiden takia, päättelevät tutkijat.

He arvelevatkin, että vähäinen liikunta on selitys ilmiölle, jos oletetaan, että lapset jotka katsovat enemmän TV:tä, viettävät vähemmän aktiivista elämää. Tutkimuksessa ei suoranaisesti seurattu lasten liikuntaharrastuksen määrää.

Tutkijat suosittelevatkin että Britannian vanhemmat yrittävät kangeta lapsensa TV:n äärestä rohkaisemalla liikkuvampaan elintapaan.

Tutkimuksen lopulla, kun lapset olivat 11,5 vuoden ikäisiä, astmaa sairastavien ja terveiden lasten liikunnan tasossa oli erittäin vähän eroa.

Lähde: BBC

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake