PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

ESA puntaroi Maata tutkivia avaruuslentoja

PP, 5.3.2009


Euroopan avaruusjärjestö ESA selvittää kolmen Maata havaitsevan avaruuslentokonseptin toteuttamiskelpoisuuden. Pohdinnassa on muun muassa metsien biomassan jaukaumaa määrittävä lento.

Valinta liittyy prosessiin, jonka tavoitteena on laukaista ESA:n seitsemäs Maata tutkiva, pienikokoisten Earth Explorer -satelliittien luokkaan kuuluva satelliitti vuonna 2016. Päätöksen myötä BIOMASS-, CoReH2O- ja PREMIER-avaruuslennot etenevät nyt seuraavaan vaiheeseen.

BIOMASS-avaruuslennon tavoitteena on määrittää ensimmäisen kerran ja johdonmukaisesti metsien biomassan jakauma sekä ajalliset muutokset maailmanlaajuisesti. BIOMASS-avaruuslennon keräämien tietojen avulla voidaan vähentää maapallon biosfääriin liittyvien hiilivarantojen ja virtojen laskennan epävarmuutta.

Kylmien alueiden korkean resoluution hydrologiaobservatorio (CoReH2O, COld REgions Hydrology High-resolution Observatory) on ensimmäinen satelliittitutkimus, joka on omistettu erityisesti maanpinnassa olevaan lumeen varastoituneen makean veden mittaamiseen sekä lumen vuoristo- ja mannerjäätiköille kasaantumisen tutkimiseen. CoReH2O-tutkimuksen tavoitteena on tuottaa toistuvia tarkkoja havaintokuvia lumen ja jään ominaisuuksista pinnasta.

PREMIER-avaruuslennon (Process Exploration through Measurements of Infrared and millimetre-wave Emitted Radiation) tavoitteena on kvantifioida globaalin ilmakehän koostumusta hallitsevia prosesseja keskitroposfääristä ylätroposfääriin ja alastratosfääriin, joka sijaitsee 5-25 km Maan pinnan yläpuolella. Tutkimuslennon tavoitteena on parantaa aika-asteikolla vuosikymmenistä vuosisatoihin esiintyvien tulevien ilmastonmuutosten tarkassa ennustamisessa tarvittavia kemia–ilmastomalleja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake