PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Helle uhkaa trooppisten metsien liskoja

PP, 5.3.2009


Ilmastonmuutos uhkaa trooppisissa metsissä eläviä liskoja, joiden elinympäristö uhkaa käydä liian lämpimäksi.

Elämä alkaa käydä tukalaksi Keski- ja Etelä-Amerikan sekä Karibian trooppisissa metsissä eläville liskoille. Näissä metsissä elävät liskot sietävät paljon pienempiä lämmönvaihteluita kuin eteläisemmät tai pohjoisemmat sukulaisensa, toteaa biologian professori Raymond Huey Washingtonin yliopistosta.

Huey yllättyi tutkimustuloksestaan, jonka mukaan kaikkein vähiten lämpenemistä sietävät liskot asustavat trooppisissa metsissä pienillä leveysasteilla. Tähän asti on ajateltu, että trooppiset eliöt olisivat viileämmillä seuduilla asuvia parempia sietämään korkeita lämpötiloja. Ainakaan liskojen osalta tämä ei pidä paikkaansa. Syynä on, että lämpötila tropiikissa pysyy varsin vakaana ympäri vuoden.

Esimerkiksi Washington osavaltiossa elävä lisko joutuu sopeutumaan vuoden mittaan jopa 40 asteen lämpötilanvaihteluun. Sen sijaan Puerto Ricon metsässä asuvan liskon elinympäristössä lämmönvaihtelu voi olla vain viiden asteen luokkaa, välillä 20-25 celsiusastetta.

Hueyn tutkimus perustui tietoaineistoon, jossa hän oli mitannut vuonna 1971 Puerto Ricon liskojen ruumiinlämpöä ja sen jälkeen mitannut kuinka nopeasti ne pystyvät juoksemaan eri lämpötiloissa. Liskojen nopeus korreloi suoraan niiden kykyyn saalistaa ja paeta saalistajia. Sekä päivän lämpimimpinä että viileimpinä aikoina liskojen nopeus putosi maksimista.

Yli kolmen vuosikymmenen takainen aineisto toimi pohjana, jonka perusteella Huey ryhmineen saattoi ennustaa kuinka liskot eri leveysasteilla reagoivat ilmastonmuutokseen. Tutkimuksesta kertoi Washingtonin yliopisto ja se on julkistettu brittiläisessä Proceedings of the Royal Society B -julkaisusarjassa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake