PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Lento, joka jatkui 22 vuotta odotettua pitempään

Neljännesvuosisata avaruudessa yllätti kaikki

NINA MÄKI-KIHNIÄ, 7.3.2009


Landsat on kaukokartoitukseen käytettyjen satelliittien perhe, jonka jäsen numero 5 vietti 25-vuotispäiväänsä 1.3.2009. Merkkipäivä sujui työn touhussa Maata kiertävällä radalla. Satelliitti on ylittänyt odotetun toiminta-aikansa 22 vuodella.

Maan ympäri kerran 99 minuutissa 705 kilometrin korkeudella pyyhältää Landsat 5 -satelliitti. Viitosen piti alun perin pyörähtää Maan ympäri vain 15 000 kertaa, mutta kierroksia on kertynyt jo reilusti yli 130 000. Kolmivuotinen oletusikä on ylittynyt 22 vuodella – ja yllättänyt kaikki.

Viitonen laukaistiin Maata kiertävälle radalle 1.3.1984 Kalifornian Vandeburgin lentotukikohdasta. Landsatien laukaisusta on vastuussa NASA, toiminnasta ja datanjakelusta huolehtii Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitos (USGS).

Maan kaukokartoitukseen suunniteltu Landsat-satelliittiperhe perustettiin 1972. Kaikkiaan seitsemästä satelliitista viitosen lisäksi on käytössä vain numero seitsemän. Mikäli Landsat 5 olisi kestänyt vain odotetun aikansa, tutkijat olisivat olleet ilman Landsatin kaukokartoitusdataa 12 vuotta, koska numero kuutosen laukaisu vuonna 1993 epäonnistui ja numero seitsemän laukaistiin vasta 1999.

Pitkän iän salaisuus - ylimääräinen polttoainejärjestelmä

Viitosen rakennettiin ylimääräinen polttoainejärjestelmä, jonka avulla sen ratakorkeutta aiottiin muuttaa mahdollisten korjausten tekemistä varten. Korjaukset lähikontaktissa osoittautuivat toteuttamiskelvottomiksi, mutta ylimääräisen polttoainevaraston avulla – ja ripauksella onnea – mahdollistui Landsatin pitkä toimikausi.

Satelliitin instrumentit mittaavat eri aallonpituuksia, joiden perusteella voidaan mm. kartoittaa kasvillisuusvyöhykkeitä, geologiaa ja biomassaa, erotella kasvilajeja sekä tarkastella rannikkovesiä, maaperän kosteutta ja lumisuutta.

Satelliitti on kartuttanut kuva-arkistoa yli 700 000 otoksella, jotka esittelevät Maan muuttuvia oloja 25 vuoden ajalta. Tsernobylin tapahtumat ja Aral-järven kuivuminen ovat vain esimerkkejä tämän Landsatin välittämistä tiedoista. Tuoreimpia analyysejä on tehty Alaskassa parhaillaankin tärisevästä Redoubt-tulivuoresta. Ilmaiset kuvat kelpaavat monille

- Kansainvälinen tiedeyhteisö on luottanut Landsat 5 -satelliitin keräämään dataan tutkiessaan Maan pinnan antropogeenisia ja luonnollisia muutoksia, toteaa Bruce Quirk, Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen kaukokartoitusohjelman johtaja.

Landsatien dataa hyödynnetään kansainvälisessä tutkijayhteisössä, mutta myös muualla: Lentosimulaattoreissa pilotit harjoittelevat Landsatin maisemissa. Kuvakatalogi on Google Earthin selkäranka. Kännykkäfirmat etsivät sopivia paikkoja linkkimastoille. Ja mikäs on käyttäessä: Landsat viitosenkin kuvat kun ovat ilmaisia eivätkä tekijänoikeudet rajoita niiden käyttöä.

Avaruuselämä kolhii

Neljännesvuosisata avaruudessa ei ole säästänyt kolhuilta.

– Jos Landsat viitosesta piirrettäisiin sarjakuvahahmo, se näyttäisi paikatulta muumiolta. Siinä on vain yksi pieni reikä instrumentin "silmälle", joka tarkkailee Maata, kuvailee Darrel Williams NASAsta. Landsatissa ei ole edes tallennuspaikkaa instrumenttien keräämälle datalle, vaan kaikki informaatio on välitettävä reaaliajassa maahan.

Viitosen sattumukset ovat tarjonneet insinööreille innovaatioiden perusaineksen: pakon. – Olemme menettäneet akkuja, sensoreita, hammaspyöriä… ja kaikki on onnistuttu ratkaisemaan, kertoo toimivien Landsatien lentojärjestelmäjohtaja Steven Covington (Aerospace Corporation/NASA Goddard).

– Mielikuva siitä, että tiettyjen komponenttien pettäminen tarkoittaa lennon päättymistä, on väärä.

USGS:n polttoainelaskelmien mukaan Landsat 5 voisi jatkaa toimintaansa vuoteen 2012 asti. Saman vuoden joulukuulle NASA suunnittelee uuden kaukokartoitussatelliitin laukaisua.

Lähteet: USGS, NASA

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake