PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Tappio voidaan realisoida ilman katumuksen tunnetta

Lahjaksi saatu osake helpompi myydä kuin itse hankittu

SH, 10.3.2009


Vastoin perinteisen rahoitusteorian oletusta sijoittajat eivät aina käyttäydy täysin rationaalisesti. Yksi selkeimmistä epärationaalisuuden ilmentymistä on sijoittajilla havaittu taipumus realisoida voittoja mieluummin kuin tappioita.

Verotuksellisesta näkökulmasta tällainen käyttäytyminen ei ole järkevää, sillä myyntivoitot nostavat sijoittajien maksettavaksi tulevien verojen määrää.

KTM Mirjam Lehenkarin väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että yleisesti ottaen suomalaiset piensijoittajat realisoivat mieluummin voittoja kuin tappioita. Ilmiö ei kuitenkaan ole niin vahva, että se olisi täydellisesti havaittavissa myös laskevilla markkinoilla. Vaikka tappiot vähentävät sijoittajien myyntivalmiutta myös laskevilla markkinoilla, voitot eivät lisää myyntivalmiutta markkinoiden alamäessä.

Tämä selittyy osittain sillä, että markkinatilanteen vuoksi sijoittajilla on vähemmän voitollisia osakkeita salkuissaan, mutta tulos osoittaa myös, miten vaikeaa sijoittajien on myöntää virheensä ja myydä tappiolla. Huonoista sijoituspäätöksistä aiheutuvaa katumuksen tunnetta halutaan välttää.

Kehnon sijoituspäätöksen tehnyt joku muu

Tutkimustulosten mukaan sijoittajan on helpompi myydä lahjaksi tai perinnöksi saatu tappiollinen osake kuin itse hankittu tappiolla oleva osake. Lahjaksi tai perinnöksi saatuihin osakkeisiin liittyviä tappioita voidaan realisoida ilman katumuksen tunnetta, koska kehnon sijoituspäätöksen on tehnyt joku muu kuin sijoittaja itse.

Vaikka sijoittajien käyttäytyminen on epärationaalista, tappiollisten osakkeiden myymättä jättäminen ei välttämättä ole taloudellisesti haitallista. Väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että sijoittajien pitämät tappiolliset osakkeet tuottavat jatkossa paremmin kuin heidän myymänsä voitolliset osakkeet.

Lehenkarin väitöskirja Esseitä voittojen ja tappioiden vaikutuksesta suomalaisten piensijoittajien kaupankäyntikäyttäytymiseen tarkastetaan 13. maaliskuuta Oulun yliopistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake