PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Tiedeyhteisö päivittää ilmastonmuutostilannetta

IA, 10.3.2009


Noin 2000 ilmastonmuutostutkijaa 70 eri maasta on koolla Kööpenhaminassa tiistaista torstaihin päivittämässä ilmastonmuutostilannetta.

Tiedeyhteisö kokoaa tiedot neljännen IPCC-raportin jälkeen tehdystä ilmastonmuutostutkimuksesta päätöksentekijöille Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluja varten.

- Kongressi on yksi tarkistuspiste matkalla Kööpenhaminassa marras-joulukuussa 2009 pidettäviin YK:n ilmastoneuvotteluihin. Tiedeyhteisön työn tarkoituksena on tukea ilmastoneuvotteluja tarjoamalla tuorein tieteellinen tieto ja uusimmat havainnot ilmastonmuutoksesta neuvottelijoille, kuvaa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas.

Hän osallistuu tiedekonferenssiin noin 20 muun suomalaisen lisäksi. Kööpenhaminan yliopiston isännöimä kokous tuottaa koosteen hallitustenvälisen neljännen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportin jälkeen tehdyistä ilmastonmuutoshavainnoista sekä tutkimuksesta.

- Kokouksen työ on hyvä lisä vuonna 2007 valmistuneelle IPCC-raportille. Sen jälkeen on valmistunut useita uusia ilmastonmuutokseen liittyviä tutkimus- ja mittaustuloksia. Merkittäviä havaintoja on tehty mm. arktisen merijään kutistumisesta kiihtyvää vauhtia, vuoristojäätiköiden entistä nopeammasta sulamisesta ja Etelämantereen ja Grönlannin jäätiköiden sulamisesta etenkin reuna-alueilta, Taalas listaa.

Hänen mukaansa on myös mahdollista, että IPCC:n vuonna 2007 julkaisema valtamerien pinnan noin puolen metrin kohoamisarvio on liian varovainen. Viime vuodet ovat myös osoittaneet, että kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet 3,3 prosenttia vuodessa, kun aiemmissa ilmastomallilaskelmissa pahimpana mahdollisena päästöjen kasvuna pidettiin 2,4 prosentin vuosivauhtia.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake