PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Kalasta lisää älliä teinipojille

RUOKATIETO-IA, 11.3.2009


Teini-ikäiset pojat, jotka syövät kalaa vähintään kerran viikossa, saavat ruotsalaistutkimuksen mukaan älykkyystestissä muita paremman tuloksen.

- Löysimme selvän yhteyden tiheän kalansyönnin ja parempien älykkyystestitulosten väliltä, kun teinit söivät kalaa vähintään kerran viikossa. Kalan syöminen useammin kuin kerran viikossa miltei kaksinkertaisti tuloskehityksen, professori Kjell Torén kommentoi thelocal.se-verkkosivustolle.

Kalaa vähintään kerran viikossa syöneiden testitulokset olivat parempia, kuin kalaa harvemmin kuin kerran viikossa syöneiden poikien.

Tutkimuksen mukaan myös kalan syönnillä useammin kuin kerran viikossa on myönteisiä vaikutuksia. Runsaammin kalaa syövien tulokset olivat 12 prosenttia paremmat, kuin kalaa harvemmin kuin kerran viikossa syöneiden teinipoikien. Useammin kuin kerran viikossa kalaa syöneiden sanallinen lahjakkuus osoittautui lisäksi yhdeksän prosenttia paremmaksi kuin muiden.

Göteborgin yliopistollisessa sairaalassa toteutettu tutkimus perustuu lähes 4 000 ruotsalaispojan otantaan. Aineisto kerättiin kahdessa vaiheessa: 15-vuotiaita poikia haastateltiin tutkimusta varten ja 18-vuotiaina heidän kalansyöntiä koskevia vastauksiaan verrattiin armeijassa saatuihin testituloksiin.

Torénin mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet kalan auttavan lasten neurologista kehittymistä ja samoin kuin se voi vähentää kognitiivisten toimintojen heikkenemisen riskiä myöhemmällä iällä.

Hän pitää Acta Paediatrica -lehdessä julkaistua tutkimusta ensimmäisenä laajemman mittakaavan työnä, joka selvittää kalansyönnin vaikutusta kasvuikäisiin. Torén huomauttaa kuitenkin, että on edelleen epäselvää, miten kalansyönti liittyy kognitiivisen kehityksen paranemiseen. Yleisesti oletetaan, että kalan rasvahapoilla olisi siihen myönteinen vaikutus.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake