PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Lääkäri huijasi 21 tutkimuksessa

IA, 12.3.2009


Edelläkävijänä pidetyn anestesiologin tutkimukset ovat paljastuneet huijaukseksi, kertovat Mediuutiset ja Lääkärilehti torstaina amerikkalaislähteisiin viitaten. Tutkimustulokset ovat vaikuttaneet miljoonien ortopedisten leikkauspotilaiden kivun hoitoon.

Viimeisen 12 vuoden aikana anestesiologi Scott Reuben mullisti kivun lievityksen ortopedisen leikkauksen aikana. Nyt vähintään 21 Reubenin tutkimustuloksista on paljastunut pelkäksi kuvitteluksi ja osa kipulääkkeistä on saattanut jopa hidastaa toipumista.

Baystate Medical Center on pyytänyt lääketieteen julkaisuja vetämään pois 21 Reubenin lääketutkimusta vuodesta 1996 lähtien. Lääkeyritykset Pfizer ja Wyeth ovat ehtineet sanoutumaan irti tutkimuksista.

50-vuotias Reuben on hyllytetty tehtävistään ja hän on ollut sairauslomalla viime toukokuusta lähtien. Hän on asianajajansa mukaan toiminut yhteistyökykyisesti asian selvittelyssä ja katuu tapahtunutta.

Pfizerin Celebrex (celecoxib) ja Merckin Vioxx (rofecoxib) -lääkkeiden tehoa on nyt arvioitava uudelleen. Anesthesia & Analgesia -julkaisussa kirjoittava Paul White arvioi, ettei lääkkeiden lyhytaikaisesta käytöstä ole ollut haittaa potilaille, mutta COX2-johdannaisten lääkkeiden käyttö on saattanut hidasta leikkauksesta paranemista.

Reubenin tutkimuksista 10 on julkaistu Anesthesia & Analgesia -lehdessä.

Jutussa käytetty aihekuvitusta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake