PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Automaattinen Papa-seulonta yhtä toimiva kuin perinteinen

SH, 12.3.2009


Automaatioavusteinen Papa-seulonta on osoittautunut käytännössä yhtä toimivaksi kuin perinteinen Papa-seulonta. Sen sijaan papilloomavirustestiin perustuvassa seulonnassa todettiin enemmän kohdunkaulasyövän esiasteita kuin perinteisessä seulonnassa, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Papilloomavirustestissä (HPV-testi) todetut kohdunkaulansyövän esiasteet olivat kuitenkin useammin lieväasteisia kuin perinteisen Papa-seulonnan perusteella todetut esiasteet. Koska lievät esiasteet paranevat usein itsestään, HPV-seulonta voi johtaa tarpeettomien hoitojen määrän lisääntymiseen, väittelijä Laura Kotaniemi-Talonen toteaa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että pelkkään HPV-testiin perustuvan seulonnan tarkkuus oli merkittävästi heikompi kuin perinteisen Papa-seulonnan, mutta kun Papa-testiä hyödynnettiin HPV-testin varmistustestinä, HPV-seulonnan tarkkuus parani lähes perinteisen Papa-seulonnan tasolle.

Kotaniemi-Talonen selvitti väitöskirjatyössään uusiin seulontamenetelmiin, automaatioavusteiseen Papa-testiin ja papilloomavirustestiin, perustuvien seulontojen toimivuutta perinteiseen Papa-seulontaan verrattuna.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevän väestöseulonnan ansiosta kohdunkaulasyöpä on Suomessa harvinaistunut. Neljä viidestä tautitapauksesta ja kuolemasta vältetään.

Kotaniemi-Talosen lääketieteen alaan kuuluva väitöstutkimus tarkastetaan 20. maaliskuuta Helsingin yliopistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake