PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Laktoosi-intoleranssin termit sekaisin asiantuntijoillakin

RUOKATIETO, 12.3.2009


Laktoosi-intoleranssiin liittyvät termit voivat olla hämmentäviä niin lääkäreille kuin tutkijoillekin, kertoo tuore katsausartikkeli International Journal of Clinical Practice -lehdessä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia tutkimustulosten tulkintaan.

Virheellisen toteamisen takia voidaan päätyä vääränlaiseen hoitoon. Sen välttämiseksi laktoosi-intoleranssiin liittyvä termistö pitäisi yhdenmukaistaa, sanovat artikkelin kirjoittaneet brittitutkijat Leicesterin keskussairaalasta.

Laktoosi-intoleranssista puhutaan, kun laktoosin syömisestä aiheutuu oireita.

Hypolaktasia tarkoittaa laktoosia pilkkovan entsyymin vähäisyyttä. Tämä ei vielä tarkoita, että oireita tulisi, eikä välttämättä johda laktoosi-intoleranssiin.

Useimmat laktoosi-intolerantikot sietävät lasillisen maitoa

Siitä, miten paljon laktoosi-intolerantti sietää laktoosia kerralla ilman oireita, on ristiriitaisia tuloksia.

Viimeisimmän arvion mukaan 12 grammaa laktoosia laukaisee intoleranssioireet valtaosalla intoleranteista. Tämä määrä laktoosia on 2,4 desilitrassa maitoa. Muutamassa tutkimuksessa oireet laukaiseva määrä on ollut tästä puolet tai jopa alle yhden maitodesilitran sisältämä laktoosimäärä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake