PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Matkapuhelin voi korvata henkilöllisyystodistukset

SH, 13.3.2009


Matkapuhelin voi korvata tavalliset viralliset henkilöllisyystodistukset ja tarjota parempaa yksityisyyssuojaa ja turvallisuutta, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Tutkimuksessa kehitetyt tekniset ratkaisut perustuvat SIM-kortin hyödyntämiseen henkilö- ja maksutietojen tallennuspaikkana.

Esimerkiksi kaupoissa matkapuhelinta voisi tulevaisuudessa käyttää sekä maksuvälineenä että henkilöllisyystodistuksena, joka osoittaa käyttäjän iän.

Henkilön valokuva välittyy matkaviestimestä kassan näytölle tai sen voi näyttää myös suoraan kassahenkilölle matkaviestimen omalta näytöltä. Yhteys puhelinoperaattorin verkkoon ei ole välttämätön, vaan tiedot lähetetään koskettamalla matkapuhelimella kassaan kytkettyä lukulaitetta.

Hyökkäykset maksujärjestelmään vaikeampi toteuttaa

Uusimmat hyökkäykset sirukortteihin perustuviin maksujärjestelmiin kohdistuvat usein korttien lukulaitteisiin. Lukulaitetta voi muokata esimerkiksi siten, että se näyttää käyttäjälle väärän summan tai tallentaa kortin tiedot myöhempää käyttöä varten.

Nämä hyökkäykset on vaikeampi toteuttaa, jos maksu suoritetaan matkapuhelimella. Maksaja voi tarkistaa summan puhelimesta, joka toimii käyttäjän omana luotettavana maksuterminaalina.

Matkapuhelimen käyttö henkilöllisyystodistuksena on ollut Suomessa erittäin vähäistä, mikä osittain selittyy palveluiden puutteella ja osittain teknisen arkkitehtuurin riippuvuudella puhelinoperaattorin palveluista.

FM Konstantin Hyppösen tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluva väitöskirja Open Mobile Identity: Identiteetin hallinta ja mobiilimaksut matkaviestimillä tarkastetaan Kuopion yliopistossa tänään.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake