PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Elintarvikkeiden terveysvaikutusia ennustetaan tietokonemalleilla

RUOKATIETO-IA, 13.3.2009


Kalan ja kasviöljyn, marjojen, hedelmien ja vihannesten aiheuttamia muutoksia elimistön rasvatasapainossa aletaan mallintaa tietokoneella. Tavoitteena on vauhdittaa terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehitystä.

VTT käynnistää laajan EU-projektin, jossa tutkitaan ravitsemuksen ja suoliston mikrobiston vaikutuksia elimistön rasva-aineenvaihduntaan.

Projektissa luodaan tietokoneavusteisia malleja, joilla esimerkiksi elintarvikeyritykset ja tutkimuslaitokset voivat ennustaa elintarvikkeiden vaikutuksia elimistössä. Mallien käyttö helpottaa eläinkokeiden ja solutason tiedon yhdistämistä kliinisten koetulosten tulkitsemisessa.

Etherpaths-nimistä projektia koordinoi VTT:n tutkimusprofessori Matej Oresic. Oresicin mukaan hankkeessa etsitään yhtäläisyyksiä kliinisten ihmiskokeiden, eläinkokeiden ja laboratoriomaljoissa tehtyjen in vitro -kokeiden tuloksissa.

- Tarkastelemme erityisesti polyfenoleita ja omega-3 -rasvahappoja sekä niiden yhteyttä ylipainoa aiheuttavaan metaboliseen oireyhtymään, Oresic kertoo.

Rasvojen toimintamekanismit epäselviä

Elimistön rasva-aineenvaihdunnan häiriöt liittyvät useisiin yleisiin terveydenhuollon ongelmiin, kuten ikääntymiseen, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Elimistön omien fosfolipideiksi kutsuttujen rasvojen oletetaan olevan terveyttä edistävien vaikutusten välittäjiä, mutta niiden toimintamekanismit ovat vielä epäselviä.

On todettu, että kroonisten sairauksien riski alenee, jos nautitaan erityisesti omega-3-rasvahappoja sekä kuitu- ja fenolipitoisia elintarvikkeita. Esimerkiksi rasvainen kala, marjat, hedelmät ja vihannekset voivat olla rasva-aineenvaihdunnan tasapainon kannalta hyviä elintarvikkeita.

Etherpaths-projektin kokonaisbudjetti vuosina 2009–2012 on 8 miljoonaa euroa, josta VTT:n osuus on 2,5 miljoonaa euroa. Projektiin osallistuu yhteensä eurooppalaista 10 tutkimuslaitosta ja yritystä seitsemästä maasta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake