Elintarvikkeiden terveysvaikutusia ennustetaan tietokonemalleilla
RUOKATIETO-IA, 13.3.2009
Kalan ja kasviöljyn, marjojen, hedelmien ja vihannesten aiheuttamia muutoksia elimistön rasvatasapainossa aletaan mallintaa tietokoneella. Tavoitteena on vauhdittaa terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehitystä.
VTT käynnistää laajan EU-projektin, jossa tutkitaan ravitsemuksen ja suoliston mikrobiston vaikutuksia elimistön rasva-aineenvaihduntaan. Projektissa luodaan tietokoneavusteisia malleja, joilla esimerkiksi elintarvikeyritykset ja tutkimuslaitokset voivat ennustaa elintarvikkeiden vaikutuksia elimistössä. Mallien käyttö helpottaa eläinkokeiden ja solutason tiedon yhdistämistä kliinisten koetulosten tulkitsemisessa. Etherpaths-nimistä projektia koordinoi VTT:n tutkimusprofessori Matej Oresic. Oresicin mukaan hankkeessa etsitään yhtäläisyyksiä kliinisten ihmiskokeiden, eläinkokeiden ja laboratoriomaljoissa tehtyjen in vitro -kokeiden tuloksissa. - Tarkastelemme erityisesti polyfenoleita ja omega-3 -rasvahappoja sekä niiden yhteyttä ylipainoa aiheuttavaan metaboliseen oireyhtymään, Oresic kertoo. Rasvojen toimintamekanismit epäselviäElimistön rasva-aineenvaihdunnan häiriöt liittyvät useisiin yleisiin terveydenhuollon ongelmiin, kuten ikääntymiseen, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Elimistön omien fosfolipideiksi kutsuttujen rasvojen oletetaan olevan terveyttä edistävien vaikutusten välittäjiä, mutta niiden toimintamekanismit ovat vielä epäselviä. On todettu, että kroonisten sairauksien riski alenee, jos nautitaan erityisesti omega-3-rasvahappoja sekä kuitu- ja fenolipitoisia elintarvikkeita. Esimerkiksi rasvainen kala, marjat, hedelmät ja vihannekset voivat olla rasva-aineenvaihdunnan tasapainon kannalta hyviä elintarvikkeita. Etherpaths-projektin kokonaisbudjetti vuosina 2009–2012 on 8 miljoonaa euroa, josta VTT:n osuus on 2,5 miljoonaa euroa. Projektiin osallistuu yhteensä eurooppalaista 10 tutkimuslaitosta ja yritystä seitsemästä maasta.
|