PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Eläinten ja ihmisten hyvinvoinnissa monia yhtäläisyyksiä

RUOKATIETO-IA, 13.3.2009


Zoonoositutkimus ja epidemiologinen riskinarviointi ovat uusia aiheita eläinten hyvinvoinnin tutkijakoulussa Helsingin yliopistossa. Viime viikkoina eläimistä ihmiseen tarttuvat taudit ovat olleet erityisen ajankohtaisia.

Lisäksi tutkijakoulussa perehdytään esimerkiksi tuotantoeläinten hyvinvointiin. Yliopiston mukaan tämä takaa eettisten näkökohtien lisäksi laadukkaat ja turvalliset elintarvikkeet.

Uudella vuosiksi 2010-2013 myönnetyllä Suomen Akatemian tutkimusrahoituskaudella tutkijakoulu panostaa erityisesti eläinlääketieteelliseen kliiniseen tutkimukseen. Tutkimuksessa tarkastellaan eläinten ja ihmisten sairauksien yhtäläisyyksiä – monet eläinten taudit toimivat lääketieteen tautimalleina.

Eläinlääketieteen ja lääketieteen yhteistyö hyödyttää molempia tieteenaloja, toteaa tutkijakoulua uudella kaudella johtava professori Outi Vainio.

- Rahoituksen myönsi Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta, joka painotti päätöksessään kliinistä tutkimusta. Eläinlääketieteellistä tutkimusta tarkastellaan siis samoilla periaatteilla kuin lääketiedettä ja hammaslääketiedettä, Vainio sanoo.

Myös eläinten monipuolinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin seura- ja harraste-eläiminä on merkittävä uusi tutkimusaihe. Monitieteinen tutkijakoulu yhdistää lääketieteellisen, luonnontieteellisen ja yhteiskuntatieteellisen eläinten hyvinvoinnin tutkimuksen.

Suomen Akatemia on myöntänyt eläinten hyvinvoinnin tutkijakoululle 112 000 euroa vuosiksi 2010-2013. Tutkijakoulu aloitti toimintansa vuonna 2006. Mukana ovat Helsingin, Kuopion, Turun ja Joensuun yliopistot, Savonia ammattikorkeakoulu sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake