PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Washingtonin uusin statussymboli on pressan e-mail-osoite

Obama pihtaa turvallisuussyistä meiliosoitettaan

EH, 2.2.2009


Ennen erottuivat Washington D.C:ssä jyvät akanoista siinä, kuka sai päivääliskutsun tai tilaisuuden viettää yötä Valkoisen talon vierashuoneessa. Nyt D.C.:n poliittisen eliitin ja huippueliitin ero kulkee siinä, kenellä on uuden presidentin sähköpostiosoite. Barack Obaman vaalikampanjan lähimmillä avustajillakaan ei sitä enää ole, kertoo New York Times.

Obaman tärkeimpiin ulkopoliittisiin kampanjaneuvonantajiin kuulunut Anthony Lake kommunikoi säännöllisesti tämän kanssa sähköpostitse. Nyt hänellä ei ole Obaman uutta meiliosoitetta. – Oli. Ei ole enää, hän sanoi.

Eikä kongressin alahuoneen demaripuhemiehellä Nancy Pelosilla eikä kongressin enemmistön johtajalla Steny H. Hoverillakaan.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ei myöskään ole saanut Obaman meiliosoitetta eivätkä monet Obaman ministeritkään, esimerkiksi puolustusministeri Robert M. Gates. Eikä ex-varapresidentti Al Gore myöskään.

Sen sijaan varapresidentti Joseph R. Bidenillä se on omassa supersalaisessa blackberryssään (= langaton kännykän ja pc:n yhdistelmä) kuten myös presidentin henkilöstöpäälliköllä, tärkeimmillä avustajilla ja vanhimmilla chicagolaisystävillä.

Presidentti Obama on nähty viime viikolla kokeilemassa uutta, erityisen kehittynyttä BlackBerry-versiota ja avustajien mukaan Obama käyttää tietokonetta Ovaalityöhuoneensa viereisessa toimistossa, mutta presidentti on suostunut rajoittamaan niiden ihmisten määrää, joiden kanssa hän käy meilikirjeenvaihtoa.

Samalla hän on luonut uuden mittarin sille, ketä presidentti todella kuuntelee tai kenelle hän lähettää viestejä.

Ennen se oli päivällis- tai kyläkutsu

Kymmenet vuodet pääkaupungin piireissä valtion päivällis- ja Camp David-kutsujen vieraslistoilta pystyttiin näkemään, kuka oli in ja kuka out.

Ex-presidentti Bill Clinton perusti uuden sisäpiiriluokan kutsumalla vieraita yökylään Valkoisen talon toisen kerroksen Lincoln-makuuhuoneeseen. Kutsuilla oli toki yleensä hintalappu, jolla Clinton keräsi kampanjarahaa.

George W. Bush ei perustanut valtion päivällisistä, mutta kutsui läheisiään maatilalleen Teksasiin.

Obama käyttää nyt ensimmäisenä virassa olevansa presidenttinä ja puolustusvoimien komentajana sähköpostia. Osoite on 2000-luvun versio siitä, kuinka tietyille ihmisille on aina taattu pääsy presidentin puheille, sanoi Joel P. Johnson, Clintonin aikainen Valkoisen talon seniorineuvonantaja.

Harvoja valittuja ovat Valkoisen talon henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel, vanhemmat neuvonantajat David Axelrod ja Valerie Jarret sekä lehdistösihteeri Robert Gibbs.

Sisäministeri Ken Salazarilla meilisoitetta ei ole, ulkoministeri Hillary Rodhan Clintonin edustaja ei tiennyt, oliko tällä presidentin osoite.

Puolustusministeri Gates ei käytä meiliä työssään, kertoi hänen lehdistäavustajansa ja kuulemma näkee presodenttiä niin usein ettei tarvitse meilaamista.

Sähköpostiosoitteen pihtaaminen ei johdu vain presidentin ajan suojaamisesta tai roskapostista: Obama oletttavasti ei sorru nigerialaisten hämärämiesten ansaan lähettää pankkitilitietojaan. Sen sijaan turvallisuushenkilöstö pelkää pilahakkereita tai kyberhyökkääjiä esimerkiksi Kiinasta tai Venäjältä..

Riskin minimoimiseksi hallituksen teknologiagurut ovat estäneet mahdollisuuden lähettää presidentin viestejä eteen päin tai lähettää hänelle liitetiedostoja.

Hänen meilisosoitettaan muutetaan myös todennäköisesti säännöllisesti ja ystäville ja henkilökunnalle tähdennetään turvaseikkoja.

Lähde. New York Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake