PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Jenkkisukeltajat odottavat löytöpalkkiota

Kultalaivan hylyn löytyminen ratkaisee vuosisatojen arvoituksen

EH, 3.2.2009


Amerikkalaiset sukeltajat ilmoittivat maanantaina löytäneensä brittilaivan hylyn, jonka olinpaikasta tutkijat ovat kinanneet sukupolvien ajan. Yksi Englannin merihistorian tärkeimpiä laivoja, HMS Victory lepää ainakin 60 mailin päässä paikasta, johon sen uskottiin uponneen. Lastina oli muun muassa kultaa.

Victory upposi vuonna 1744 mukanaan yli tuhannen hengen miehistö, yli 100 pronssikanuunaa ja neljä tonnia kultaa, jota se oli kuljettamassa Portugalista.

Useimmat historioitsijat luulivat, että aluksen sijaintipaikka olisi ollut lähellä Kanaalin saaria Ranskan kallioisen rannikon tuntumassa, jonne amiraali John Balchinin uskottiin ohjanneen aluksensa kohtalokkain seurauksin.

Hylky löytyikin paljon kauempana Englannin kanaalista, sanoi Greg Stemm, joka Odyssey Marine Exploration-yhtiön johtaja. Se on floridalainen yhtiö, joka ilmoitti hylyn löytymisestä maanantaina Lontoossa.

Odyssey pääsi otsikoihin jo toukokuussa 2007, jolloin se ilmoitti löytäneensä 17 tonnia hopea- ja kultakolikoita espanjalaisesta hylystä Atlannin valtamerellä Portugalin rannikolla. Amerikkalaisyhtiö ja Espanjan hallitus kiistelevät yhä hylyn omistusoikeudessa oikeudessa.

Troolariverkot tehneet vahinkoa

Stemmin mukaan Victoryn löytyminen "on ratkaissut yhden historian suurimman hylkymysteerin". Hylky on hänen kertomansa mukaan kärsinyt luonnollisesta eroosiosta ja kalastustroolarien raskaista verkoista, joita ne ovat vetäneet pitkin meren pohjaa.

Odyssey neuvottelee nyt Britannian hallituksen kanssa, joka pitää tätä aikansa nykyaikaisinta alusta omanaan. Laiva rakennettiin ennen toista HMS Victoryä, joka toimi amiraali Horatio Nelsonin, Trafalgarin meritaistelun sankarin lippulaivana vuonna 1805.

Stemm sanoi yhtiönsä toimivan yhteistyössä brittiviranomaisten kanssa ja odottavansa löytöpalkkiota.

Kanuunat veivät jäljille

Odysseyn pelastajat tunnistivat hylyn Victoryksi nostettuaan kaksi ainutlaatuista messinkikanuunaa meren pohjasta. Kameroiden ja kauko-ohjattavan robotin avulla pelastajat ovat havainneet hylyssä olevan ainakin 39 laivakanuunaa ja muuta esineistöä. Kullasta ei ole ollut puhetta.

Löydöstä kerrotaan enemmän tässä kuussa lähetettävässä TV-dokumentissa amerikkalaisella Discovery-kanavalla.

Lähde: Washington Post

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake