PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Yhdysvalloissa keskustellaan elvutysrahoista

Obaman nettisatsaus: viisasta vai kankkulan kaivoon?

EH, 3.2.2009


Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman lähes 900 miljardin dollarin elvytysohjelmassa on varattu siivu Internetin laajakaistapalvelujen laajentamiseksi maaseutu- ja kehitysalueille. Nyt on nousemassa kriittisiä puheenvuoroja, ovatko megainvestoinnit kuitenkaan järkeviä, tulevatko ne ajoissa ja tehdäänkö ne käyttäjien tarpeista lähtien.

Hankkeen tukijat uskovat sen luovan työpaikkoja, rakentavan elintärkeää infrastruktuuria ja olevan alku yhdelle Obaman vaalilupaukselle: laajentaa tiedon valtatietä valtakunnan joka kolkkaan.

Näin paikallinen yritystoiminta saisi potkua ja ihmiset hyötyisivät laajasta palvelutarjonnasta, kuten nettiterveydenhuolto tai yliopistojen virtuaalikurssit.

Toiset asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että maaseutulaajakaistasta saattaa tulla helposti yhdeksän miljardin dollarin kybersilta ei minnekään. Se saattaa koitua lainlaatijoiden pahimmaksi virheeksi, kun rynnätään tekemään historian isoimpia laskuja miettimättä, saattavatko ne johtaa jonnekin, mikä ei ollut tarkoitus.

Ymmärretäänkö tarve?

Arvostelijoiden mukaan teknologiainvestointien ensimmäinen sääntö on ymmärtää loppukäyttäjää: tarpeita ja olosuhteita, joissa he käyttävät teknologiaa. Jos taustaselvitystä ei ole tehty kunnolla, saattaa päätyä heittämään miljoonia, tässä tapauksessa miljardeja kankkulan kaivoon. Tulee tuhlanneeksi rahaa asioihin, joita ihmiset eivät tarvitse tai osaa käyttää.

Kymmemet hallituksen elvytysohjelmat saattaisivat edellyttää samanlaista monimutkaista kustannus-hyöty-analyysiä, mutta kongressi ja Valkoinen talo aikovat antaa elvytyspaketin ensi viikon loppuun mennessä.

Kohta myöhäistä katua

Veronmaksajat eivät pysty arvioimaan, ovatko nämä projektit loistavia sijoituksia vai täyttä rahantuhlausta tai jotain siltä väliltä ennen kuin paljon myöhemmin, kun raha on jo kulutettu.

Ehdotus laajentaa laajakaistapalvelua tarjoaa erityisen käyttökelpoisen esimerkkitapauksen, koska kukaan ei kiistä laajemman netin mahdollisia hyötyjä. Kuitenkin asian kannattajat eivät voi yksinkertaisesti viitata kintaalla mahdollisille haitoille, kuten että palveluinfran rakentaminen aiotulla rahalla vie ainakin vuoteen 2015, mikä taas vie pohjaa elvytysperusteelta.

Kallis vai kalliimpi?

Kongressin budjettoimiston maanantaisen lausunnon mukaan senaatin elvytyspakettiversio – 694 miljardia dollaria kulutukseen ja verokevennyksiin lokakuuhun 2010 mennessä - toisi talouteen nopeampaa tehoa kuin edustajainhuoneen hyväksymä 526 miljardia dollaria.

Senaatin elvytyspaketin kokonaishinta on 884 miljardia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se on 64 miljardia enemmän kuin edustajainhuoneen paketti.

Uusi kustannusanalyysi on esitetty, kun senaatti aloitti elvytysohjelman käsittelyn ja kongressin demokraattijohto tapasi presidentti Obaman Valkoisessa talossa valmistautuakseen senaatissa taisteluun rahasta.

Senaatin republikaanit puolestaan ilmoittavat ajavansa voimakkaasti muutoksia, kuten mahdollisuutta kaikille luottokelpoisille asunnonomistajille neuvotella asuntoluottonsa korot 4,5 prosentiksi tai sen alle.

Termi Goren kalupakista

"Informaation supervaltatie" oli 1990-luvun trendisana, joka viittaa digitaaliseen viestintään ja yhdistetään demokraattipresidentti Bill Clintonin varapresidenttiin Al Goreen (molemmat kuvassa).

Lähde: New York Times, ym.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake