PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Virhearviointeja, huimapäisyyttä, kuolonuhreja...

Ambulanssilentäjät halutaan kuriin USA:ssa

EH, 3.2.2009


Viime kesäkuussa kaksi pelastushelikopteria törmäsi Arizonassa lennolla sairaalaan: seitsemän kuoli. Tämä ei ole yksittäistapaus. Liittovaltion onnettomuustilastojen mukaan ambulanssihelikopterit ovat usein syyllistyneet sääntöjen rikkomiseen ja riskien ottamiseen, jolloin potilaita, hoitohenkilökuntaa ja lentäjiä on menehtynyt.

USA Today-lehden keräämien tietojen mukaan viisi yhdeksästä pahasta kopterionnettomuudesta joulukuusta 2007 seuraavaan lokakuuhun liittyi yölentoon kurjassa säässä, johon lentäjät eivät olleet valmistautuneet.

Kansallisen liikenneturvallisuusneuvoston (NTSB) mukaan yhdeksässä onnettomuudessa kuoli 35 ihmistä, joista kuusi oli potilasta. Luku on alan historian suurin vuositasolla. Kolmessa tapauksessa NTSB havaitsi, että lentäjät rikkoivat sääntöjä tai ottivat liian suuria riskejä kuten suostuivat lentämään, kun toinen pilotti oli kieltäytynyt kehnon sään takia.

Sellaisten virheiden tekeminen on ärsyttänyt ilma-ambulanssiyhtiöitä ja viranomaisia jo vuosia. kirjoitti jo vuonna 2005 lentäjien useista sääntörikkeistä. NTSB on toistuvasti vaatinut alalta turvatoimien lisäämistä.

Tiistaina alkaa Yhdysvalloissa nelipäiväinen kuulustelu, joka liittyy äskeisiin vakaviin ilma-ambulanssien onnettomuuksiin. Niiden jälkeen on ehdotettu sääntöjen tiukentamista.

Helikopteriteollisuutta edustava yritysrypäs ehdottaa, että sairaslennolla oleville koptereille tulisi pakolliset pimeälentoa tukevat laitteet.

NTSB:n keräämää onnettomuustietoa:

• 3.12.2007 helikopteri putosi Alaskassa mereen lähellä Whittieriä. Lentäjä rikkoi myrskyisessä pimeässä säässä sääntöjä, joiden mukaan pilootin on yölennoilla pystyttävä näkemään maan valot. Onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä.

• 30.12. 2007 kadonnutta metsästäjää jäljittävä helikopteri putosi lähellä Cherokeeta Alabamassa. Hetkeä ennen putoamista toinen yhtiön työntekijä yritti saada pilottia luopumaan matalalentoetsinnästä, koska oli turvallisuudesta huolissaan. Yhtiö on kieltäynyt matalalentoetsinnät, mutta virkailijan mielestä ne koskevat vain potilaskuljetusta.

Kopteri riistäytyi hallinnasta, alastulossa ohjaaja ja kaksi lääkintämiestä kuolivat.

• 8.6.2007 helikopteri syöksyi maahan kansallispuistoon lähellä Huntsvilleä, Teksasissa. Toinen lentäjä oli sumun takia kääntynyt takaisin oltuaan hakemassa samaa potilasta. Seuraava kopteri putosi samalla kohdalla, missä ensimmäinen oli sumun takia kääntynyt takaisin.

• Muut törmäykset liittyvät pilottien virheisiin, kuten kun kaksi ambulanssikopteria törmäsi 29.6. matkalla sairaalaan Flagstaffissa, Arizonassa kirkkaassa päivän valossa. Seitsemän kuoli.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake