PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Katsojien reaktioista valtaosa sensuroitiin

Kiina näytti kengänheiton TV:ssä

EH, 4.2.2009


Kiinan valtion televisio CCTV näytti eilisiltana pitkän uutispätkän, missä brittiläinen protestoija heittää kengän pääministeri Wen Jiabaota kohti tämän pitäessä puhetta Britanniassa. Mediasensuuristaan tunnetussa Kiinassa tätä pidetään uutena ilmiönä.

Wen esiintyi Cambridgen yliopistossa Englannissa (kuva). Mielenosoittaja piti "diktaattorin" kutsumista yliopistoon "prostituutiona". Välikohtauksen jälkeen pääministeri Gordon Brown pahoitteli tapausta.

Kenkä ei osunut lavalla olevaan Kiinan pääministeriin, koska heitto jäi vajaaksi. Myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bushiä yritettiin heittää kengillä joulukuussa Irakissa. Silloin oli asialla irakilainen toimittaja. Bush väisti.

Kiinan valtiontv CCTV on aiemmin kertonut tapahtuneesta ilman yksityiskohtia tai näyttämättä kengän heittämistä. Uutisissa näytettiin vain Wenin hämmästynyt reaktio. Tämä synnytti verkossa reaktion, missä ihailtiin pääministerin itsevarmuutta.

Useimmat katsojat reagoivat nyt näytettyyn kengänheittopätkään tyynesti, joskin netin käyttäjät olivat vihaisia hyökkäyksen takia. Suhtautumista on kokonaisuudessaan vaikea arvioida, koska hallituksen sensorit ovat hävittäneet tuhansia meilejä.

Esimerkiksi Sina.com, yksi Kiinan suurimpia verkkouutissaitteja, oli saanut 2973 kommenttia, joista vain 849 oli näkyvissä, loput sensuroitu.

Lähde: New York Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake