PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

"Oman rahan" tekijä porukkoineen pidätettiin petoksesta

EH, 5.2.2009


Tokiolaisen vuodevaateliikkeen L&G:n johto on pidätetty torstaina epäiltynä sijoittajien huijaamisesta. Firma tuli tunnetuksia muun muassa omasta "Enten"-rahastaan. Korkolupaukset olivat myös hulppeat, mutta niitä uskottiin, kun kyse oli vanhasta yrityksestä.

Päätekijä, Kazutsugi Nami, 75, ja muu yhtiön johto keräsivät syytteen mukaan 118 miljoonaa jeniä eli noin miljoona euroa yhteensä kuudelta sijoittajalta loppuvuonna 2006 tietoisena, ettei heillä ollut varaa maksaa luvattua korkoa. Tämän ovat saaneet selville Tokion, Miyagin ja Fukushiman poliisin tutkijat.

Namin lisäksi on pidätetty 20 muuta henkilöä. Heitä syytetään järjestäytyneestä rikollisuudesta. Syytettyjen petivaateliike L&G on menossa konkurssiin.

Makea osinkolupaus

Nami ja muut ovat syytteen mukaan luvanneet sijoittajille yhdeksän prosentin osingon joka kolmas kuukausi jokaisesta miljoonan jenin sijoituksesta, mikä tietäisi 36 prosentin vuosituottoa.

Syytetyt keräsivät myös rahaa painamalla omaa "Enten"-nimistä rahaa ja väittivät, että leikkirahaa käytettäisiin yhtiön omissa basaareissa pitkin Japania sekä nettimarkkinoilla.

Namin vuonna 1987 perustama yritys myi alun perin vuodevaatteita sekä terveydenhoitotuotteita. Sijoitushanke syntyi vuoden 2001 alussa, jolloin myös Enten-rahaa alettiin painaa.

Yhtiö lopetti osinkojen maksun käteisenä helmikuussa 2007 ja sanoi maksavansa omalla "valuutallaan". Kun se irtisanoi ueimmat työntekijänsä saman vuoden syyskuussa, poliisi teki pääkonttoriin ratsian löytääkseen näyttöä sijoituslain rikkomisesta.

"En pyydä anteeksi"

Ennen pidätystään Nami vakuutti syyttömyyttään lehdistölle ja syytti poliisitutkinnan tuhonneen hänen bisneksensä. Hän ei suostunut pyytämään sijoittajilta anteeksi.

Yksi sijoittaja yrittää saada Namia ja muita epäiltyjä vastuuseen, kun hän kolmen vuoden aikana sijoitti yhtiöön noin 30 miljoonaa jeniä uskoen L&G:n lupauksen, että sijoitus kaksinkertaistuisi kolmessa vuodessa. Kyseinen 65-vuotias naisravintoloitsija oli tehnyt sijoituksen lainarahalla.

Lähde: Bretbart.com, BBC

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake