PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

USA:n painostus ratkaisi

Britannian oikeus pitää Guantanamon raportin salaisena

EH, 5.2.2009


Britannian korkein oikeus ei anna Yhdysvaltain vastustuksen takia raporttia brittiläisen pidätetyn kohtelusta Guantanamon vankilassa julki. Kaksi asiaa käsitellyttä tuomaria sanoi päätöksen olleen vastentahtoisen. Yhdysvallat oli kuitenkin uhannut lopettaa tiedusteluyhteistyön, jos Britannia antaa tiedot julkisuuteen.

Asiakirjoissa oli tietoa yhden brittiläisen pidätetyn kohtelusta Kuubassa sijaitsevassa Yhdysvaltain tukikohdassa.

Tuomarit John Thomas ja David Lloyd sanoivat, etteivät odottaneet oikeusvaltioon perustuvan demokratian odottavan toisen demokratian pimittävän yhteenvetoa todisteista, jotka ovat oleellisia käsitellessä syytöksiä kidutuksesta, epäinhimillisyydestä tai alentavasta kohtelusta.

Tuomarit päättivät olla julkistamatta Yhdysvaltain viranomaisten toimittamaa tietoa, joka koskee Etiopiassa syntyneen, Britanniassa asuvan Binyam Mohamedin, 31, kohtelua. Hänet pidätettiin Pakistanissa vuonna 2002.

Mohamedia syytettiin alun perin "likaisen pommi-iskun" suunnittelusta Yhdysvaltoja vastaan. Syytteistä luovuttiin, mutta häntä on pidetty Guantanamossa syyskuusta 2004 lähtien. Hänen väitettiin tunnustaneen olleensa al-Qaedan palveluksessa. Mohamed sanoi, että tunnustus saatiin kiduttamalla "salaisissa vankiloissa" Marokossa ja Afganistanissa ja myöhemmin Guantanamossa.

Useiden brittien ja amerikkalaisten uutisorganisaatioiden juristit ovat anoneet oikeutta julkistaa tiedot, jotka briteillä on nyt Mohamedin kohtelusta.

Brittituomioistuimen päätös sensuroida raportti nosti suuttumuksen aallon niin parlamentin alahuoneessa kuin ihmisoikeuksia ajavissa ryhmissä

Britannia ulkoministeri David Miliband kiisti tuoreeltaan tuomarien väitteet Yhdysvaltain painostuksesta.

Lähde: BBC, The Scotsman

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake