PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

"Valkoisen talon maanviljelijä" muuntaisi nurmikkoa kasvimaaksi

RUOKATIETO-IA, 5.2.2009


Suosiota kerännyt kansanliike Yhdysvalloissa ajaa uutta presidenttiä Barak Obamaa valitsemaan maalle ensimmäisen "Valkoisen talon maanviljelijän". Pääviljelijän tehtäväksi on suunniteltu muuntaa kaksi hehtaaria Valkoisen talon kuuluisaa seitsemän hehtaarin nurmikenttää luomukasvimaaksi, joka ruokkisi presidenttiperheen ja talon henkilökunnan.

Kansanliike virisi viime syyskuussa, kun journalistiikan professori Michael Pollan Kalifornian yliopistosta Berkeleystä ehdotti pääviljelijän valintaa presidenttiehdokkaille kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä, joka julkaistiin The New York Times -lehdessä.

Viljelijät ja kestävän ruuantuotannon kannattajat rakensivat verkkosivut ja käynnistivät tammikuun lopussa päättyneen verkkoäänestyksen maan parhaiden ehdokkaiden löytämiseksi. Ehdokkaiksi ilmoittautui 111 viljelijää, joista kolme parasta seuloitui 56 000 annetun äänen jälkeen presidentille toimitetulle kuumalle listalle. Obama ei ole vielä kommentoinut ehdotusta.

Kärkikandidaatit ovat naisia, jotka johtavat luomukasvisviljelyn mallitiloja Wisconsinin, Washingtonin ja Kalifornian osavaltioissa. Tiloilla opastetaan paikallisia koululaisia ja muita halukkaita kasvimaan viljelemisessä esimerkiksi omalla takapihalla, koulun pihalla tai kaupunkikeskustojen jättömailla sekä kerrotaan kestävästi tuotetun ruuan eduista.

Halvan ruuan aikakausi lopuillaan

Avoimessa kirjeessään professori Pollan ennusti, että ruoka tulee vaatimaan presidentin huomiota. Ruokapolitiikka ei hänen mukaansa ole mietityttänyt Yhdysvaltojen presidenttejä sitten Nixonin aikojen hintakriisin 1970-luvulla.

- Halvan ja runsaan ruuan aikakausi näyttää saavuttavan loppunsa vauhdilla, joka on yllättänyt meidät kaikki. Sinä, kuten monet johtajamme historian kuluessa, törmäät totuuteen, että kansakunnan ruokajärjestelmä on äärimmäisen tärkeä osa kansallista turvallisuutta, Pollan kirjoitti tulevalle presidentille.

Kansanliikkeen mukaan "Valkoisen talon maanviljelijä" on valittava, jotta jokainen presidentin perheenjäsenistä ja vieraista tietäisi kuka heidän ruokansa kasvatti ja miten se tuotettiin. Presidentin käytössä on perinteisesti ollut Valkoisen talon kokki. Tälle vaaditaan nyt työpariksi viljelijää, joka liittää presidentin takaisin Yhdysvaltojen perustajaisien omavaraisiin maanviljelijäjuuriin.

New York Times -lehden tietojen mukaan Obaman lähipiiristä löytyy jo lähiruuan puolestapuhuja: perheen luottokokki Sam Kass, joka siirtyy perheen mukana Valkoiseen taloon. 28-vuotias Kass on uudenaikainen keittiömestari, joka haluaa edistää ympäristötietoisuutta ja kohentaa kansan ruokavaliota.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake