PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Nykyinen päästövähennysvauhti ei riitä

Ilmastonmuutos uhkaa riistäytyä käsistä

SUVI HAUTANEN, 6.2.2009


Kahden celciusasteen ilmaston lämpenemistä on pidetty turvarajana ja päästörajoitustavoitteet on asetettu sen mukaan. Uusimman tutkimuksen mukaan yli kahden asteen lämpeneminen on kuitenkin jo liikaa, sillä se aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia maapallon ekosysteemeihin.

Vuonna 2007 julkaistun Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportin jälkeen tutkimus on kehittynyt kahdessa vuodessa niin paljon, että vaikuttaa yhä selvemmin siltä, että ilmastonmuutos on saavuttamassa pisteen, jonka jälkeen muutosta ei voida enää pysäyttää.

Tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan jäätiköiden sulaminen tulee olemaan kolme kertaa nopeampaa kuin IPCC raportissaan ennusti. Merenpinta tulee nousemaan 1–1,5 metriä vuoteen 2100 mennessä. IPCC:n raportissakin todetaan, että heidän arvionsa on epävarma jäätiköiden osalta, koska aiheesta ei ollut saatavilla riittävästi tutkimustietoa.

Näin ollen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen puolella ei tule riittämään, vaan päästöjä pitäisi vähentää 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) arvioi, että mikäli lämpenemisen turvaraja olisi 1–1,5 astetta, niin päästövähennysvauhdin olisi oltava paljon nopeampi kuin mitä EU:ssa on lyöty lukkoon.

– Meidän on ryhdyttävä tarkentamaan lainsäädäntöä Kööpenhaminan jälkeen, Hassi sanoi.

USA ja Kiina tanssivat tangoa

Uudesta ilmastosopimuksesta on tarkoitus sopia Kööpenhaminassa joulukuussa 2009. Worldwatch-instituutin johtaja Christopher Flavinin mukaan 80 prosentin päästöjen vähennystavoitteista vallitsee yhteisymmärrys Euroopan maiden, Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Sopimukseen pääseminen Kööpenhaminassa riippuu kuitenkin siitä, tulevatko USA ja Kiina mukaan sopimuksen.

– Kumpikaan ei tule mukaan, jos toinen ei tule, Flavin totesi tänään Helsingissä. Kyse on eräänlaisesta tangosta. Tulevina kuukausina tulee olemaan kiinnostavaa seurata, minkälaisia askeleita maat ottavat asiassa.

Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Hillary Clinton tekee ensimmäisen ulkomaan matkansa Kiinaan, ja ilmastoasiat tulevat olemaan asialistan kärjessä. Flavin uskoo, että vierailun symbolinen arvo on kiinalaisille tärkeä, ja hän piti sitä strategisesti hyvänä liikkeenä.

Flavin arvioi, että Yhdysvaltojen painoarvo Kööpenhaminassa tulee riippumaan siitä, mitä lainsäädäntöä maassa ehditään hyväksyä ennen kokousta. Hän kertoo jopa optimistien olleen hämmästyneitä siitä, kuinka nopeasti presidentti Barack Obama on alkanut soveltaa uutta politiikkaa. Hän kehui myös vuolaasti Obaman hallinnon ilmasto- ja energiaosaamista. Flavin arvioi, että talouskriisi saattaa yllättäen nopeuttaa energiatalouden muutosta.

Kehitysmaiden päästöt nousseet ongelmaksi

Hassi ilmaisi Flavinille huolensa siitä, että pelkät päästörajoitukset Yhdysvalloissa eivät riitä, vaan teollisuusmaiden on oltava valmiita rahoittamaan kehitysmaita. Kehitysmaat, joihin Kiinakin luetaan mukaan, ovat juuri ohittaneet teollisuusmaat päästöjen määrässä. Ilmastoneuvotteluiden ongelmaksi onkin nousemassa se, miten kehitysmaiden päästöjä hillitään.

Flavinin mukaan Yhdysvaltojen uudessa hallinnossa ollaan tietoisia asiasta, mutta siitä aletaan vasta keskustella. Talouskriisin vuoksi rahoituksen avainkysymykseksi on nousemassa Yhdysvaltojen talous.

Worldwatch-instituutti julkaisi suomennetun Maailman tila 2009. Lämpenevään maailmaan -raportin tänään. Raportti keskittyy ilmastonmuutokseen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake