PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

EU:lta ei vaalitarkkailijoita?

Acehin rauha säröilee murhien takia

KALLE SYSIKASKI, 9.2.2009


Vuonna 2005 Helsingissä solmittu Acehin rauha on säröillyt vakavasti, kun kolme Aceh-puolueen aktiivia on tapettu viimeisen viikon aikana. Yksi tapetuista oli Abu Karim, joka oli asetettu ehdolle huhtikuun maakuntaparlamentin vaaleihin. Hänet teloitettiin kotitalonsa edessä. Kahta muuta ammuttiin moottoripyörän selästä heidän ajaessaan valtatiellä.

Edellisellä viikolla Acehissa tapettiin kaksi Indonesian armeijan sotilasta. Tuolloin Acehin poliisikomentaja syytti murhista entisiä itsenäisyyssissejä. Entinen sissikomentaja taas sanoi, että murhat liittyvät todennäköisesti armeijan ja poliisin keskinäiseen valtataisteluun ja taloudellisten etuisuuksien tavoitteluun.

Viime kuukausina Indonesian läntisimmässä maakunnassa on lisäksi tapahtunut useita kranaatti-iskuja ja tuhopolttoja.

Väkivaltaisuuksien uskotaan liittyvän Indonesian tuleviin vaaleihin, sillä yli 80 prosenttia väkivallasta on kohdistunut Aceh-puolueen edustajiin. Helsingin vuoden 2005 rauhansopimuksen mukaan acehilaiset saavat maakuntavaaleja varten perustaa paikallisia puolueita, kun Indonesian muissa maakunnissa saavat vallasta kamppailla vain valtakunnalliset puolueet.

Ennusteiden mukaan valtakunnalliset puolueet tulevat menettämään kannatustaan paikallisille puolueille ja erityisesti juuri Aceh-puolueelle.

Aceh- puolue on syntynyt Acehin entisestä itsenäisyysliike GAM:sta. GAM neuvotteli Helsingissä rauhansopimuksen Indonesian hallituksen kanssa presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä. Viime vuoden lopulle saakka rauhansopimuksen katsottiin toimineen niin hyvin, että sen sanottiin olleen jopa ratkaisevassa asemassa kun presidentti Ahtisaarelle myönnettiin lokakuussa Nobelin rauhanpalkinto.

Rauhanarkkitehteihin myös kuuluva Acehin kuvernööri Irwandi Jusuf vaatii Indonesian keskushallitusta vaikenemisen sijasta puuttumaan väkivallan tekoihin . Hän vaatii myös Aceh-puolueen jäseniä olemaan provosoitumatta tapahtuneen johdosta.

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita toivotaan

Useat acehilaisvaikuttajat ovat pyytäneet kansainvälistä yhteisöä lähettämään tarkkailijoita huhtikuun vaaleja seuraamaan. Samaa ovat vaatineet monet Indonesian ihmisoikeusryhmät. Ne ovat vedonneet siihen, että Acehin ohella poliittisluonteisia väkivaltaisuuksia tapahtuu myös saarivaltion muissa osissa.

EU-komission Acehin päällikkö John Pennyn mukaan unioni ei todennäköisesti ole lähettämässä vaalitarkkailijoita Indonesiaan. Hän sanoi asiasta käydyn keskusteluja Indonesian hallituksen kanssa viimeisen kahden kuukauden ajan. Pennyn mukaan Indonesian tulevat vaalit täyttävät demokratian tunnusmerkit, jolloin EU:n ei tarvitse lähettää vaalitarkkailijoita.

Penny toteaa myös, ettei Indonesian hallitus ole esittänyt EU:lle kutsua vaalitarkkailijoiden lähettämisestä. Indonesian lain mukaan kansainväliset vaalitarkkailijat ovat kuitenkin tervetulleita.

Monet vaalitarkkailijoita toivoneet acehilaisvaikuttajat sanovat Euroopan unionin kanavoineen niin paljon rahaa ja henkilöresursseja Acehin rauhan varmistamiseen, että unionin olisi järkevää olla tarkkailijoiden voimin paikalla myös silloin, kun rauhantilan varmistamisen kannalta tärkeät vaalit huhtikuussa pidetään.

Aceh- puolueen ja maakuntaparlamenttia tähän asti hallinneiden Indonesian suurten valtakunnallisten puolueiden ohella vallasta huhtikuussa kamppailee myös Acehin varakuvernööri Mohamed Nazarin perustama Acehin kansan itsenäinen ääni -puolue sekä neljä pienempää puoluetta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake