PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Kansainväliset elintarvikeväärennökset kirivät valvonnan ohi

RUOKATIETO-IA, 17.2.2009


Elintarvikkeiden väärentäminen ja siitä johtuva saastuminen yleistyvät nopeammin kuin kansainvälinen valvontajärjestelmä ehtii tiivistyä, väittävät Michiganin yliopiston tutkijat.

Juuri tuoteväärennökset aiheuttavat maailmanlaajuisia ruokariskejä tulevaisuudessa, arvioi pakkausasiantuntija John Spink Yhdysvaltain kansallisesta ruokaturvallisuuskeskuksesta Michiganin yliopistossa. Ne sijoittuvat vahingossa tapahtuneen saastumisen ja vihamielisen hyökkäyksen välimaastoon.

Kiinan melamiiniskandaalin Spink luokittelee väärennökseksi, jossa maitoon lisättiin teollisuuskemikaalia, jotta se näyttäisi laadukkaammalta kuin oli.

Väärennöksen ja ruokaturvallisuuteen kohdistuvan hyökkäyksen eron Spink määrittelee sen perusteella, onko tarkoituksena vahingoittaa vai tehdä rahaa. Kiinassa tekijöiden tarkoituksena oli tehdä helppoa rahaa huonolaatuisella tuotteella. Se, että 300 000 lasta sairastui munuaisvikaan ja useita kuoli väärennöksen vuoksi, oli tahaton seuraus.

- Ruokaväärennöksiä tehtiin jo Rooman valtakunnan aikoina, kun ranskalaista viiniä leimattiin alkuperältään roomalaiseksi. Nykyään elintarvikkeet liikkuvat ympäri maailmaa niin nopeasti, että väärennösten mahdollisuus lisääntyy. Kun ruokaa tuotettiin ja kuljetettiin vain lähialueilla, ei laajamittaiselle väärentämiselle tai muulle saastumiselle jäänyt yhtä paljon sijaa, Spink huomauttaa.

Profiloijat ruokarikollisten jäljille

Yhdysvalloissa elintarvikeväärennöksiä on paljastunut sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden ryhmissä. Geenimuunnettua viljaa on myyty tavanomaisena tai jopa luomuviljana, piraattikopioitua energiajuomaa merkkituotteena ja halpoja kalalajeja arvokaloina.

Väärentäjien toimia on alettua ennakoida riskinanalyysin keinoin. Spinkin ryhmä arvioi, missä elintarvikeketjun osissa mahdollisuus ansiottomaan rahankäärintään on suurin suhteessa riskiin ja kohdistaa selvityksiä niihin.

Markkinoinnin ja vähittäismyynnin professori Ewen Todd Michiganin yliopistosta vaatii valtioita kiristämään kansainvälisen elintarvikekaupan valvontaa edistämällä yritysten vastuullisuutta, analysoimalla riskejä ja lisäämällä maiden välistä riskiviestintää.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake