PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Opiskelijat huijaavat Ruotsissa yhä enemmän

EH, 18.2.2009


Yliopistoista ja korkeakouluista vilpin takia erotettujen opiskelijoiden määrä on kasvanut huimasti Ruotsissa. Viime vuonna menetti opiskelupaikkansa lähes 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtenä syynä huijausten paljastumiseen arvellaan olevan tietokoneohjelmat, joilla voidaan löytää internetistä kopioidut tekstit.

Uuteen selvitykseen osallistuivat kaikki Ruotsin valtiolliset yliopistot ja korkeakoulut sekä kolme yksityistä oppilaitosta. Sen mukaan 398 opiskelijaa suljettiin pois opiskelusta, kun vuonna 2007 määrä oli 310; lisäystä 28 prosenttia.

Selityksenä suurelle kasvulle tarjotaan muun muassa parempia keinoja paljastaa vilppi. Erityisesti kehittyneiden tietokoneohjelmien avulla saadaan selville, jos opiskelijat ovat kopioineet työnsä netistä. Toki huijausten uskotaan myös lisääntyneen.

Linköpingin yliopistossa erottamiset kaksinkertaistuivat vuodesta 2007 (13 opiskelijaa) vuoteen 2008 (26 opiskelijaa). Uppsalan yliopistossa lisäys oli melkein yhtä suurta (9-17).

Sen sijaan Tukholman Kuninkaallisessa teknisessä korkeakoulussa (KTH) kurinpidollisista syistä sai viime vuonna kenkää 32 opiskelijaa, kun vuotta aiemmin vain yhdeksän.

Tavallisin rike oli kopiointi internetistä ilman, että lähde ilmoitettiin. Myös klassista lunttaamista ja luvatonta yhteistyötä paljastui viime vuonna.

Joissakin oppilaitoksissa ilmeni myös vähemmän vilppiä kuin aiemmin. Boråsin korkeakoulussa väheni erotettujen määrä 20:sta kuuteen. Myös Gävlen ja Gotlannin korkeakouluissa kehitys oli myönteistä.

Kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja Oopperakorkeakoulussa kurinpitotoimiin ei ole tarvinnut ryhtyä kymmeneen vuoteen.

Lähde: Svenska Dagbladet

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake