PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Kokaiinin hinta laskussa

PP, 19.2.2009


Kokaiinin hinta Euroopassa laskee yhä, arvioi YK:n huumeidenvastaisen viraston (INBC) raportti. Syynä on lisääntynyt salakuljetus eritoten Länsi-Afrikan kautta.

Länsi-Afrikan valtioiden heikko hallinto on luonut alueesta otollisen kauttakulkureitin eteläamerikkalaiselle kokaiinille. YK:n torstaina julkistetun raportin mukaan arviolta 27 prosenttia Euroopassa käytetystä kokaiinista on salakuljetettu Länsi-Afrikan kautta.

Lähes kaikki Länsi-Afrikan valtiot ovat huumeen kauttakulkumaita ja huumevirran kasvusta kertovat lisääntyneet takavarikot. Vuonna 2007 Länsi-Afrikassa takavarikoitiin yli kuusi tonnia kokaiinia, kun vuotta aiemmin määrä oli vielä vain kolme tonnia. Takavarikot ovat kuitenkin satunnaisia, korostaa raportti.

Kokaiinin hinta on esimerkiksi Britanniassa puolittunut kuluneen kymmenen vuoden aikana, kertoo BBC viitaten maan viranomaislähteisiin. INBC:n mukaan hinnanlasku jatkuu ellei tarjontaa onnistuta rajoittamaan.

Länsi-Afrikasta kokaiini kulkee Länsi-Eurooppaan joko suoraan tai Balkanin kautta, joka perinteisesti on ollut Keski-Aasian heroiinin kuljetusreitti. Heroiinin raaka-aineena käytetystä oopiumista tuotetaan edelleen 90 prosenttia Afganistanissa, vaikka unikontuotanto maassa on raportin mukaan vähentynyt.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake