PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Tshekin presidentille buuattiin europarlamentissa

PP, 19.2.2009


Lissabonin sopimus pahentaisi EU:n demokratiavajetta, totesi EU-puheenjohtajamaan Tshekin presidentti Václav Klaus puheessaan Euroopan parlamentin täysistunnossa torstaina. Hän kyseenalaisti myös parlamentin roolin. Osa edustajista buuasi, osa aplodeerasi ja osa käveli ulos puheen aikana.

Presidentti Klaus (kuvassa vas.) totesi puheessaan kuitenkin, että toisin kuin monessa muussa uudessa jäsenmaassa, Tshekissä ei ole petytty EU-jäsenyyteen. Tämä johtuu presidentin mukaan siitä, että tšekkien odotukset jäsenyydeltä olivat realistisia.

Klaus on vakuuttunut siitä, että maalla ei ollut eikä ole vaihtoehtoja EU-jäsenyydelle. Hän katsoi, että integraation tulisi keskittyä kahteen asiaan: vapaan liikkuvuuden esteiden poistamiseen sekä sellaisten hankkeiden toteuttamiseen, joita ei voi tehokkaasti toteuttaa muutaman maan yhteistyöllä.

Klaus totesi, että EU:ssa on demokratiavaje, jota Lissabonin sopimus vain pahentaisi. Tätä vajetta ei voi ratkaista lisäämällä Euroopan parlamentin valtaa. Klausin mukaan tämä vain pahentaisi ongelmaa ja johtaisi siihen, että kansalaiset vieraantuisivat yhä kauemmaksi toimielimistä. Puheen tässä vaiheessa osa edustajista käveli ulos.

Presidentin mukaan nykyinen EU:n talousjärjestelmä on alistettujen markkinoiden sekä jatkuvasti vahvistuvan keskusjohtoisen talouden järjestelmä. Historia on jo osoittanut, että tämä tie on umpikuja. Rahoituskriisin syyt on ymmärretty väärin: syynä eivät ole vapaat markkinat vaan markkinoiden poliittinen manipulointi.

Puhemies Hans-Gert Pöttering (kuvassa oik.) totesi juhlaistunnon lopuksi, että parlamentti toteutti mielellään presidentin toiveen tulla puhumaan heille ja että menneisyyden parlamentissa presidentti ei olisi puhettaan voinut pitää. Ilman Euroopan parlamenttia byrokraatit tekisivät päätökset.

Puhemies katsoi, että presidentin vierailu oli osoitus mielipiteiden kirjosta eurooppalaisessa demokratiassa. Viime kädessä enemmistö tekee päätökset. Edustajien enemmistö kannatti puhemiehen vastausta voimakkaasti.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake