PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Venäjä ja Ukraina vastakkain diplomaatin herjan takia

EH, 19.2.2009


Venäjän Ukrainassa olevan suurlähettilään vähemmän ystävällinen huomautus on johtanut diplomaattiseen välienselvittelyyn. Venäjän suurlähettiläs, entinen pääministeri Viktor Tsernomyrdin kutsui Ukrainan johtajia "pariksi nahistelevia koiria".

Venäjän suurlähettiläs sai kutsun puhutteluun kutsuttuaan asemamaansa riiteleviä johtajia "nahistelevaksi koirapariksi".

Ukrainan ulkoministeriö Kiovassa uhkasi karkotuksella Viktor Tsernomyrdiniä sen jälkeen, kun hänen luonnehdintansa presidentti Viktor Juštšenkosta ja pääministeri Julija Tymošenkosta julkaistiin venäläisessä sanomalehtihaastattelussa.

Ministeriö nuhteli suurlähettilästä julkilausumassaan käytöksestä, "joka ei sovi diplomaattiedustuston päällikön asemaan".

Riita kärjistyi, kun Moskova antoi vihaisen varoituksen "vastaavasta reaktiosta" ,jos suurlähettiläs, Venäjän ex-pääministeri määrättäisiin lähtemään maasta.

Venäjän konsuleita Kharkovissa ja Odessassa sekä muuta suurlähetystön henkilökuntaa on myös uhattu maasta poistamisella.

70-vuotias Tsernomyrdin on toistuvasti käyttänyt epädiplomaattista kieltä Ukrainan johdosta. Hän sanoi Komsomolskaja Pravdassa viime viikolla, että näiden kanssa on "mahdotonta solmia sopimuksia" ja lisäsi, että jos näiden tilalle tulisi joitakin muita, tilanne saattaisi helpottua.

Lähteet: Times online, Fox, The Economist, Slate

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake