PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Amerikkalaiset vähentäneet syömisiään taantumassa

RUOKATIETO-IA, 20.2.2009


Amerikkalaiset ovat tuoreiden kulutustilastojen mukaan jo vähentäneet syömistään. Ruuan kulutuksen arvo putosi Yhdysvalloissa loka-joulukuussa 3,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Kauppalehti.

Ruuan myynti ei ole koskaan aiemmin 62 vuoden aikana laskenut yhtä nopeasti. Päinvastoin, 1970- ja 1980-lukujen taantumissa ruuan myynti kasvoi. Nyt esimerkiksi broilerin, pihvilihan, murojen, makeisten ja alkoholin myynti on pudonnut.

Northern Trustin pääekonomisti Paul Kasriel kommentoi Kauppalehdelle, että tämä on jälleen esimerkki siitä, miten kulutus on romahtanut.

Taantumaoloissa kuluttajat turvaavat edullisiin, merkittömiin tuotteisiin tai omiin varastoihinsa. Ulkona syömistä vältellään. Muun muassa näistä syistä Yhdysvaltain talouden ennakoidaan kärsivän jopa kuuden prosentin hidastumisesta kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Tutkija Linda Barrington Conference Boardista muistuttaa, että liikalihavien osuus kansasta on kaksinkertaistunut sitten 1970-luvun. Mikäli niukempi ruokavalio saa amerikkalaisten keskipainon putoamaan, voivat terveydenhuoltokulut laskea. Barringtonin mukaan se, että kolmannes aikuisista on liikalihavia, kerryttää yrityksille 45 miljardin dollarin vuotuiset kulut.

Trenditutkija Gerald Celente uskoo puolestaan, että koko amerikkalainen elämäntapa joutuu dieetille. Kun kuluttaminen on pakkodieetillä, kärsii vähittäiskauppa pitkään alamäestä, hän ennustaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake