PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Probiootit yleistyvät lasten elintarvikkeissa

RUOKATIETO-IA, 23.2.2009


Probiootit yleistyvät maailmalla nopeasti lapsille suunnatuissa elintarvikkeissa, etenkin jogurteissa ja juomissa, arvioi tutkimusyritys Euromonitor. Probiootit eli terveysvaikutteiset maitohappobakteerit vaikuttavat moniin pikkulasten vanhempien huolenaiheisiin, kuten lasten ruuansulatusvaivoihin ja vastustuskyvyn ylläpitämiseen.

Probiooteista ja prebiooteista eli ravintokuiduista on tulossa lastenruokateollisuuden standardi, sanoo Euromonitorin analyytikko Ewa Hudson Nutraingredients -verkkolehden artikkelissa. Tällä hetkellä probiooteilla rikastetut ateriat ja korvikkeet ovat keskimääräistä hintavampia premiumtuotteita.

Pro- tai prebioottisiin jogurtteihin käytetään nyt noin kolmannes maailmanlaajuisesta 42 miljardin euron jogurttimarkkinasta eli noin 14 miljardia euroa.

Summaa saattavat Hudsonin mukaan tulevaisuudessa kasvattaa muutokset vauvojen synnytys- ja ruokintatavoissa. Keisarileikkausten yleistyminen estää leikkauksen läpikäyneitä vauvoja saamasta hyötymikrobeja synnytyskanavan kautta. Niin ikään imetyksen vähentyminen monissa maissa lisää ripulin, ummetuksen ja allergioiden riskiä.

Imeytyminen voi tehostua

Tutkimusten mukaan maitotuotteisiin lisätyt maitohappobakteerit voivat lievittää laktoosi-intoleranssin oireita, koska bakteerit syövät laktoosia. Lisäksi probiootit avustavat K-vitamiinin imeytymistä, mikä vähentää sisäisen verenvuodon riskiä.

- Probioottien on osoitettu lisäävän mineraalien kuten kalsiumin, raudan ja magnesiumin imeytymistä ruuansulatuskanavassa. Ominaisuus voi tehdä niistä haluttuja kuluttajille kehittyvän talouden maissa, joissa ravinnepuutokset ovat vanhemmille suuri huolenaihe, Hudson sanoo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake