PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Kuntotesti alkamassa

USA saattaa vaatia pankkiomistusta tuen vastineeksi

EH, 23.2.2009


Yhdysvaltain hallitus varoittaa maan suurimpia pankkeja, että valtio saattaa ryhtyä niiden suurimmaksi omistajaksi, jos lainlaatijat eivät pidä niitä riittävän vahvoina kestämään ennustettuakin pahempaa talouden alamäkeä. Odottamattoman jämäkässä yhteislausunnossaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö, keskuspankki FED ja liittovaltion pankkitarkastusviranomaiset ilmoittivat, että hallitus saattaa päätyä vaatimaan suoraa osakkeenomistusta suurimmissa pankeissa tiukan kuntoarvioinnin jälkeen, jonka on määrä alkaa tällä viikolla.

Suurimpien amerikkalaispankkien pääomatarvetta arvioidaan nykyistäkin haastavammassa taloudellisessa ympäristössä, sanoi Obaman hallinto. Lausunto viittaa mahdollisuuteen, että pankit tietyissä olosuhteissa velvoitettaisiin myöntämään maan hallitukselle oikeuden hankkia pankin äänivaltaisia kantaosakkeita.

Lausunto julkistettiin liittovaltion viranomaisten vahvistettua, että niillä oli ollut keskusteluja USA:n suurimpiin kuuluvan finanssilaitoksen Citigroupin kanssa juuri tällaisesta diilistä. Citigroup on vastaanottanut 45 miljardia dollaria suorana avustuksena ja antanut valtiovarainministeriölle äänivallattomia etuoikeutettuja osakkeita, joilla on takuuosinko.

Neuvotteluissa on ollut esillä mahdollisuus vaihtaa etuoikeutetut osakkeet kantaosakkeiksi, jotka toisivat hallitukselle jopa 40 prosentin omistusosuuden yhtiöstä.

Ei sosialisointia

Hallituslähteiden mukaan keskustelut käytiin Citigroupin aloitteesta, mutta uusi lausunto ei mennyt läheskään niin pitkälle, että olisi todettu viranomaisten olevan osittain tai kokonaan valmiita "kansallistamaan" mitä tahansa suuria pankkeja.

Wall Streetin pörssissä useimmat suurten pankkien osakkeet olivat nousussa keskipäivän kaupankäynnissä, kun taas markkinat kokonaisuudessaan olivat yli puolitoista prosenttia laskussa.

Obaman hallinnon vahva oletus oli, että pankit jäisivät yksityisomistukseen. Kuitenkin lausunto myös julkisesti piirsi tiekartan, jonka mukaan liittovaltion hallitus voisi tahtoessaan vaatia huomattavaa ja mahdollisesti määräävää osuutta järjestelmän kannalta tärkeissä pankeissa kuten Citigroup ja Bank of America.

Stressitesti

Suurimmmat 20 pankkia joutuvat uuteen "stressikokeeseen", joka alkaa keskiviikkona. Siinä on määrä paljastua, onko kullakin pankilla tarpeeksi pääomaa selviytyä, jos talous joutuu odotettuakin pahempaan laskukierteeseen.

Valtiovarainministeriön virkamiehet aikovat esitellä stressitestin yksityiskohtia keskiviikkona ja se läpivienti kestänee useita viikoja.

Pankeilta saatetaan vaatia osakepääoman korotusta. Jos rahaa ei saada yksityisistä lähteistä, hallitus vaatii, että pankki vaihtaa hallituksen nykyiset, äänioikeudettomat etuosakkeet, jotka on laskettu liikkeelle viime syyskuun 700 miljardin dollarin pelastuspaketin yhteydessä, uusiin etuoikeutettuihin osakkeisiin, jotka voidaan vaihtaa kantaosakkeiksi, joilla on äänivalta.

Vaatimuksia sovelletaan sekä pankkeihin, jotka ovat tulevina kuukausina saamassa lisärahoitusta että jo rahaa saaneisiin pankkeihin.

Citigroupin kanssa käytävät neuvottelut eivät sisällä veronmaksajilta tulevaa lisärahoitusruisketta, vaan tarkoitus on vahvistaa Citigroupin pääomarakennetta korvaamalla etuoikeutettuja osakkeita kantaosakkeilla.

Kantaosakkeet antaisivat hallitukselle enemmän valvontamahdollisuuksia, mutta niissä on enemmän riskiä. Äänivaltaisilla osakkeilla hallituksen edustajat saisivat enemmän valtaa istuvan johdon vaihtamiseen ja yhtiön strategian muuttamiseen.

Mutta valtiovarainministeriö menettäisi samalla osinko-oikeudet, jotka Citigroupin kohdalla merkitsevät jopa 2,25 miljardia dollaria vuodessa.

Lähde: New York Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake