PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Pohjois-Korea ilmoitti valmistelevansa satelliitin laukaisua

EH, 24.2.2009


Pohjois-Korea ilmoitti tiistaina valmistelevansa "viestintäsatelliitin" laukaisua. Lännessä uskotaan kuitenkin, että kyse on maan suunnitteleman pitkän kantaman ballistisen ohjuksen kokeilemisesta, joka naamioidaan hyväntahtoiseksi tutkimusprojektiksi. Ohjuksen kantosäde saattaa ulottua Alaskaan saakka.

"Ulkoavaruus on ihmiskunnan yhteinen omaisuus ja sen käytöstä rauhanomaisiin tarkoituksiin on tullut globaali trendi”, sanoi Pohjois-Korean avaruusteknologiakomitean edustaja tiistaina.

Pohjois-Korean ilmoitus osuu ajankohdaksi, jolloin Yhdysvallat on varoittanut maata ohjuskokeista. YK:n päätöslauselma, joka hyväksyttiin sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki ydinräjäytyksen vuonna 2006, kieltää maalta kaiken ballistisiin ohjuksiin liittyvän toiminnan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Rodham Clinton sanoi viime viikolla, että ohjuskoe olisi "erittäin haitallinen maiden välisten suhteiden kehittämiselle". Matkallaan Itä-Aasiassa hän vaati Kim Jong Ilin hallitusta pysäyttämään sen "kiihotustoiminnan".

Lähde: Washingtonpost.com

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake