PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Lennonjohtaja ei uskonut Hudson-joen laskuun

EH, 24.2.2009


Kuusi viikkoa sitten New Yorkissa Hudson-jokeen laskeutunutta lentäjää avustanut lennonjohtaja Patrick Harten oli tiistaina kongressin kuultavana. Hän kertoi kokemuksistaan Westburyn lennonjohtotornissa New Yorkin osavaltiossa, kun LaGuardian kentältä lähtenyt kone joutui tekemään pakkolaskun melkein heti nousun jälkeen.

Teräshermoinen lentokapteeni Chesley B. Sullenberger (kuvassa) onnistui ohjaamaan koneen Hudson-jokeen, mutta lennonjohto ei uskonut operaation onnistumiseen.

35-vuotias Harten joutui hieman yli kolmessa minuutissa järjestämään pakkolaskun puitteet 155 matkustajaa kuljettaneelle koneelle. Kun Sullenberg kertoi suunnitelmastaan laskeutua jokeen, Harten sanoi ajatelleensa, että se oli lentäjän oma kuolenmantuomio, koska ihmiset eivät voi selvitä Hudsoniin laskeutumisesta.

Hän uskoi olleensa viimeinen, joka puhui koneessa olijoille, jotka olisivat kohta vainajia.

Harten on toiminut lennonjohtajana kymmenen vuotta ja ollut mukana 10-12 hätätilanteessa, mutta oli ensimmäistä kertaa kaitsemassa konetta, jonka kaikki moottorit olivat pysähtyneet. Hän neuvoi lentäjää yrittämään laskeutumista Newarkin Liberty-kentälle, mutta kone hävisikin tutkalta.

Hän kuvasi kriisin vaikeimmaksi, traumaattisimmaksi kohdaksi hetkiä, jolloin vaara oli jo takanapäin. Tapahtumien aikana hän oli hyper-keskittynyt, kun hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajatella ja toimia nopeasti. Tilanteen selvittyä tuli pahin olo.

Lennonjohtaja sai ilmailuviranomaisten myöntämän 45 päivän palkallisen loman traumasta toipumiseen; hän palaa torstaina työhönsä.

Lähde: New York Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake