Tanskalaisen makkaran salmonellasta kuolemantapauksia
RUOKATIETO-IA, 26.2.2009
Tanskalainen sanomalehti BT kertoo neljän tanskalaisen kuolleen näiden syötyä salmonellabakteerin saastuttamaa makkaraa. Lokakuun alusta lähtien on kirjattu lisäksi 79 sairaalakäyntiä salmonellabakteerin aiheuttaman vatsataudin takia.
Kuolemat aiheuttaneiden bakteerien lähteeksi on jäljitetty kaksi teurastamoa, joista toinen sijaitsee Själlannissa ja toinen Jyllannissa, kertoi Ylen uutiset torstaina. Toinen teurastamo on vienyt bakteerin saastuttamaa sianlihaa myös Norjaan, missä yksitoista ihmistä on sairastunut. Tanskan elintarvikevirasto on Yle Uutisten mukaan myöntänyt, että elintarvikkeiden valvonnassa on suuria puutteita. Tanska on paininut poikkeuksellisen runsaslukuisten salmonellatapausten kanssa jo reilun vuoden ajan. Salmonellan saastuttamia makkaroita tuskin SuomessaTanskalaista salmonellan saastuttamaa sianlihaa on tuskin Suomessa, uskoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Ylitarkastaja Britta Wiander pitää todennäköisenä, että salmonellaliha on Tanskassa, koska löydös on tehty siellä. Ylitarkastaja muistuttaa Ylelle, että salmonellaa löydetään silloin tällöin Suomeen tuodusta lihasta. Ongelma ei ole kuitenkaan vain Tanskan, sillä bakteeria löydetään toisinaan muistakin maista tuodusta lihasta. Syksyllä tanskalaiset viranomaiset saivat kiinni erän salmonellan saastuttamaa sianlihaa ennen kuin liha päätyi suomalaisille markkinoille.
|