PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

ASEANin ihmisoikeuspolitiikka - pelkkä fasadi?

KALLE SYSIKASKI
BANGKOK, 27.2.2009


Kaakkois-Aasian maiden kansalaisjärjestöt vaativat viikonloppuna kokoontuvia maidensa johtajia luomaan kymmenen Kaakkois-Aasian maan ASEAN-järjestölle ihmisoikeuselimen, joka on "merkityksellinen, luotettava ja kykenee puolustamaan alueen kansalaisten oikeuksia". Tulevalle valtiojohtajakokoukselle viestejä välittäneen kansalaisjärjestökokouksen mielestä ihmisoikeuselin ei saa jäädä valtioiden toimimattomuutta naamioivaksi fasadiksi.

- ASEAN-hallitusten on varmistettava, että prosessi, jolla ASEANin ihmisoikeuselin (AHRB) perustetaan on läpinäkyvä ja todellisiin tuloksiin pyrkivä, sanotaan järjestöjen Bangkokissa hyväksymässä lausumassa.

Lausuman mukaan alueen maiden on luovuttava puuttumattomuuden ja kulttuurirelativismin periaatteista, koska niillä vain estetään todellisten tulosten aikaan saaminen alueen ihmisoikeuksien suojelussa.

Järjestöt muistuttavat, että vaikka ASEAN on viime vuonna voimaan astuneessa peruskirjassaan sitoutunut ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, jatkuvat ihmisoikeusloukkaukset alueella päivittäin. Forum Asia -järjestöä johtava Yap Swee Seng sanoo, että esimerkiksi terrorismin vastaisen sodan nimissä oikeutetaan tänäänkin monet ihmisoikeusloukkaukset alueen valtioissa.

ASEANin ulkoministerien on määrä esitellä ensimmäinen luonnos AHBR:n säännöiksi viikonloppuna Cha-Amissa pidettävässä ASEANin huippukokouksessa.

Vuoropuhelua ensi kertaa

Bangkokin kansalaisfoorumissa järjestöt ja ASEANin johto kävivät ensimmäistä kertaa julkista vuoropuhelua. Foorumissa puhunut ASEANin pääsihteeri Surin Pitsuwan vaati jäsenvaltioita ottamaan tiukemman kannan sotilasjuntan hallitseman Burman tilanteeseen.

Pitsuwanin mukaan ASEANin peruskirja takaa sen, ettei mitään asiaa voida järjestössä enää piilottaa, ja että kaikesta voidaan jatkossa keskustella.

Pitsuwan vakuutti, että ASEAN-valtioiden johtajat ovat tulevaisuudessa myös avoimempia keskustelemaan kansalaisyhteiskunnan kanssa, "vaikka he joissain asioissa joutuvat olemaan hyvin varovaisia".

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake