PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Lapsikauppaa Egyptissä: tyttö maksaa tonnin, poika tuplasti

PÄIVI ARVONEN
KAIRO, 1.3.2009


Egyptin poliisi sai helmikuun lopussa kiinni vastasyntyneitä egyptiläislapsia amerikkalaispariskunnille myyneen verkoston. Vastasyntyneet oli ostettu biologisilta vanhemmiltaan ja myyty eteenpäin amerikkalaispariskunnille, jotka kävivät väärennetyn syntymätodistuksen kanssa hakemassa lapselle passin Yhdysvaltain Kairon suurlähetystöstä.

Egyptin viranomaiset ryhtyivät yhteistyössä Yhdysvaltain Kairon suurlähetystön kanssa jäljittämään lapsikaupparinkiä jo viime vuoden marraskuussa. Ensimmäiset uutiset aiheesta julkaistiin tammikuun puolivälissä, jolloin amerikkalais-egyptiläinen nainen pidätettiin hänen yrittäessään hankkia Yhdysvaltain suurlähetystöstä passia vastasyntyneelle, jota väitti omakseen.

Lapsikauppaa harjoittanut joukko koostuu osin korkeasti koulutetuista egyptiläisistä, joista valtaosa on kristittyjä. Tällä hetkellä vangittuna on viisi eri ryhmää, joissa on jäseninä lääkäreitä, orpokodin johtajia ja työntekijöitä sekä välittäjinä toimineita. Vastasyntyneet ostettiin biologisilta vanhemmilta tai orpokodista ja myytiin välittäjän kautta amerikkalaispariskunnille.

Valtaosa biologisilta vanhemmilta tai vanhemmalta ostetuista lapsista oli syntynyt avioliiton ulkopuolella. Välittäjät etsivät erityisesti raskaana olevia naimattomia teiniäitejä.

Vastasyntyneen tyttövauvan hinta oli 8000 Egyptin puntaa eli noin 1100 euroa. Poikalapsesta piti maksaa 14 000 puntaa eli noin 2000 euroa. Kauppahintaan sisältyi väärennetty syntymätodistus, jonka perusteella uudet amerikkalaisvanhemmat hakivat lapselle Yhdysvaltain passin.

Lapsikaupparingin paljastuminen uutisoitiin ensimmäisenä suositussa illan parhaaseen katseluaikaan lähetettävässä Tamer Aminin juontamassa El-Beit Beitak, ”Tämä talo on kotisi”- ohjelmassa.

- Egyptin poliisi on kiitollinen Yhdysvaltain suurlähetystölle kaikesta sen avusta vastasyntyneitä kaupanneen verkoston jäljittämiseksi ja pidättämiseksi, Tamer Amin välitti ohjelmassa kiitokset poliisin puolesta.

"Halusimme auttaa"

Egyptiläisistä sanomalehdistä etenkin riippumaton ja hallitukselle kriittinen päivälehti Al-Masry Al-Youm, uutisoi aiheesta ja haastatteli vangittuja.
- Tiesin, että teemme väärin, mutta motiivinamme oli halu auttaa. Halusimme tarjota lapsille paremmat mahdollisuudet elämään ja toisaalta halusimme antaa lapsettomille pariskunnille lapsen, nunna Maryam Ragheb Rizkallah kertoi lehdelle.

Nunna Rizkallah toimi yhteistyössä synnytyksiin erikoistuneen gynekologi George Saadeldin Ghalin kanssa. Välittäjänä vastasyntyneiden ja asiakkaiden välillä toimi pankinjohtaja Gamil Khalil Bakhit. Samaan ryhmään kuuluvana on pidätettynä egyptiläisen sukutaustan omaava amerikkalaispariskunta.

- Emme tienneet, että tähän liittyi jotain rikollista. Kirkko halusi auttaa meitä. Kirkko nimenomaan etsi ulkomaalaisia perheitä adoptoimaan vastasyntyneitä, jotta näillä olisi mahdollisuus parempaan elämään. Luulimme lapsia orvoiksi ja kuvittelimme maksavamme välityspalkkion adoptiosta, väittivät kolmen kuukauden ikäisen Victorian ja kahden kuukauden ikäisen Alexandran välittäjältä ostaneet egyptiläis-amerikkalaiset Iris Nabil Abdel Messikh ja Louis Constantine Andrawous.

Pidätetyt ovat harjoittaneet lapsikauppaa jo vuodesta 2002 lähtien. Heidän myymien lapsien määrästä ei ole julkisuuteen annettu edes arviota. Myöskään tiedossa ei ole, paljonko lapsen myyneet vanhemmat ovat saaneet palkkioksi.

Myös katuäidit myyvät lapsiaan

Lapsikauppaa harjoittavat Egyptissä myös katulapset, joita Egyptin UNICEF arvioi olevan jopa miljoona. Katulapsityötä jo kaksi vuosikymmentä tehneen egyptiläisen kansalaisjärjestön Hope Village Societyn mukaan lähes jokainen katulapsista yrittää ansaita elantoaan myös myymällä itseään.

- Kadulla jokaisen raskauden luulisi olevan ei-toivottu, mutta vastasyntynyt voi merkitä myös toimeentuloa. Nuoret katuäidit myyvät lapsiaan yleensä ammattikerjäläisille, jotka haluavat pienen vauvan kohottamaan tienestejään. Lapsen kasvaessa se yleensä hylätään takaisin kadulle, missä se on syntynytkin. Vastasyntyneen katukauppahinta on noin 500-600 Egyptin puntaa, eli noin 70-85 euroa, kertoo Hope Village Societyn johtaja Abla El-Badry.

Egypti perusti vuonna 2007 kansallisen komitean, jonka tarkoituksena on pyrkiä vähentämään ihmiskauppaa ja edistää erityisesti Egyptin sisäistä ihmiskauppaan liittyvää viranomaisyhteistyötä. Myös Egyptin kansallinen lapsi- ja äitineuvosto on perustanut ihmiskaupan vähentämiseen pyrkivän osaston.

Ihmisoikeusjärjestöt, kuten esimerkiksi CRIN (Child Rights Information Network), ovat kuitenkin arvostelleet Egyptiä siitä, ettei se ole ryhtynyt riittäviin toimiin ihmiskaupan vähentämiseksi, syyllisten tuomitsemiseksi eikä uhrien auttamiseksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake