PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Chávez komensi armeijan valtaamaan Venezuelan riisimyllyt

EH, 2.3.2009


Venezuelan presidentti Hugo Chávez on antanut armeijalle käskyn ottaa valtion haltuun maan riisimyllyt. Toimenpide on hänen ensimmäinen iso iskunsa maan yksityissektoria vastaan sen jälkeen, kun maassa järjestettiin sitova kansanäänestys, joka pönkitti Chàvezin valtaa.

Sosialistijohtaja ilmoitti omaisuuden haltuunotosta syytettyään aluksi yksityisiä maataloustuottajia Venezuelan kansan pilkkaamisesta hamstraamalla riisiä välttääkseen hallituksen määräämät hintakatot ja näin aiheuttamalla ruokapulaa.

-Olen määrännyt haltuunoton alkavan välittömästi kaikilla noilla maataloustuotannon alueilla, vallankumouksellisen hallituksen voimin, hän sanoi puheessa, jolla hän juhlisti korkeita ruuan hintoja vastustavien mielenosoitusten 20-vuotispäivää. Niissä tuli paljon kuolonuhreja.

Chávez ei ilmoittanut haltuunottojen kestosta, mutta varoitti yhtiöitä, että jos ne eivät lähde yhteistyöhön, valtio ottaa laitokset lopullisesti omistukseensa.

Toimenpide koskee ilmeisesti 11 venezuelalaista ja ulkomaista yhtiötä, muun muassa Polaria, joka on Etelä-Amerikan suurin elintarvikeyhtiö. Venezuelan joukot valtasivat sen Guaricon tehtaan sunnuntaina. Muita suuria riisintuottajia on amerikkalainen Cargill, jolla on 2000 työntekijää.

Lähde: Times Online

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake