PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

USA muotoilemassa uutta Burman-politiikkaa

KALLE SYSIKASKI, 2.3.2009


Barack Obaman hallinnon odotetaan etsivän uusia keinoja muutosten aikaan saamiseksi kenraali Than Shwen sotilasjuntan brutaalisti hallitsemassa Burmassa. Ulkoministeri Hilary Clinton sanoi äskeisellä Aasian vierailullaan Washingtonin miettivän "mitä sellaisia uusia askeleita se voisi ottaa, jotka vaikuttaisivat sekä Burman hallitukseen että auttaisivat ahdingossa elävien burmalaisten tilannetta".

Nyt Yhdysvaltain YK-lähettiläs Susan Rice vaatii parempaa alueellista yhteistyötä Burman demokraattisen muutoksen mahdollistamiseksi.

Obaman uusi Burman politiikka saattaisi sisältää esimerkiksi sotilasjunttaan kohdistuvien pakotteiden harkitumman käytön ja myös porkkanoiden tarjoamisen Burman hallitukselle. Tähän asti Yhdysvallat on mm. kieltänyt kaikki investoinnit Burmaan ja jäädyttänyt maassaan olevat sotilashallinnon varat. Investointikielto ei kuitenkaan ole täysin pitänyt, sillä useiden monikansallisten yritysten tiedetään kiertävän sitä.

Irrawaddy-julkaisussa haastateltu Burma-tutkija Donald M. Seekins arvioi Obaman politiikan sisältävän enemmän neuvotteluhalukkuutta ja yhteistyötä liittolaisten kanssa George W. Bushin yksipuolisiin ja suoraviivaisiin päätöksiin verrattuna.

Seekinsin mielestä muutoksen avain voisi olla siinä, että Yhdysvallat löytäisi jonkinlaisen yhteisymmärryksen Burman hallituksen merkittävimmän tukijan Kiinan kanssa. Mahdollisuuden tähän voisi antaa Burman juntan pyrkimys pois ns. paaria-valtion asemasta kohti kansainvälistä hyväksyntää.

Ramos-Horta vaatii muutosta

Washingtonissa vieraileva Itä-Timorin presidentti ja vuoden 1996 rauhannobelisti Jose Ramos-Horta sanoo uskovansa, että Yhdysvaltain politiikan muutos tekisi Burman ongelmat helpommin ratkaistaviksi. Ramos-Horta sanoo tietävänsä, että Burman juntta etsii tietä ulos nykyisestä umpikujasta. Tämä antaa hänen mielestään Yhdysvaltain toimille uuden mahdollisuuden.

- Sekä Burmassa että Kuubassa hallitusten rankaiseminen on johtanut tilanteisiin, joissa kansat joutuvat kärsimään, Ramos-Horta sanoo.

Burman naapurivaltio Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva puolestaan kertoo pyytäneensä Burman pääministeri Thein Seinia rohkaisemaan maan opposition osallistumista sotilasjuntan vuodeksi 2010 suunnittelemiin vaaleihin. Vejjajiva puhui Kaakkois-Aasian maiden muodostaman ASEAN-järjestön huippukokouksessa Thaimaan Cha-Amissa ja kertoi olevansa optimistinen ensi vuonna pidettävien Burman vaalien suhteen.

- Me toivomme näkevämme muutoksen Burmassa ja toivomme erityisesti YK:n lisääntyvää läsnäoloa maassa, hän totesi.

ASEAN-kokouksen kuumaksi puheenaiheeksi ovat nousseet Burmasta veneillä paenneet Rohingyan asukkaat. Burma ei suostu tunnustamaan heitä kansalasikseen ja Thaimaa taas on karkottanut rantautumaan onnistuneita pakolaisia.

Pakolaisia on tullut muihinkin Kaakkois-Aasian maihin ja ASEAN-kokouksessa maiden ulkoministerit pyrkivät löytämään yhteisen linjan asiassa. Thaimaa on uhannut jatkossakin karkottavansa rohingyalaiset.

Kuvassa mielenosoittajia ASEAN-kokouksessa Hua Hinissa 28. helmikuuta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake