PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Valkoinen talo tyssäsi Brownin PR-suunnitelmat

EH, 3.3.2009


Englannin pääministeri Gordon Brownin hanke kellotella Yhdysvaltain vierailullaan globaalina kriisijohtajana presidentti Obaman kupeessa on kariutunut. Pääministerin kanslia sai maanantai-iltana tiedon, että Brown ei saakaan pitää yhteistä lehdistötilaisuutta Yhdysvaltain presidentin kanssa tänään keskustelujensa päätteeksi Valkoisessa talossa. Pääministerille ehdotettiin infoa kadun toisella puolella Britannian lähetystössä - ilman Obamaa.

Lehdistötilaisuuden sijaan Valkoisen talon virkailijat tarjoavat brittiministerille puolen tunnin tapaamista presidentin ovaalitoimistossa, jota edeltäisi mahdollisuus muutamaan pressipoolin kysymykseen kuvaustilaisuuden aikana. Mitään keskustelua vierailun aiheista ei olisi tarjolla.

Brittiviranomaisille kerrottiin, että yhteinen lehdistökonferenssi Valkoisen talon ruusutarhassa peruttiin lumisateen takia, mutta siitä ei tullut selvyyttä, miksei tilaisuutta siirretty sisälle.

Partiolaiset etusijalla

Brownin ja Obaman yhteisen työlounaan jälkeen Obaman on määrä lähteä pitämään puhe sisäministeriössä ja sitten tavata USA:n poikapartiolaisten delegaatio, kertoi Valkoinen talo. Jos pääministeri Brown haluaa pitää lehdistötilaisuuden, hänen pitää järjestää se kadun toisella puolella Britannian lähetystössä, neuvottiin.

Pääministerin toimisto Downing Street numero 10 on hehkuttanut Britannian diplomaattista voittoa, kun Brownista tulee ensimmäinen Euroopan johtajista, jonka Obama vastaanottaa Valkoisessa talossa. Tämä kunnia olisi kelvannut myös Ranskan presidentti Nikolai Sarkozylle sekä Saksan johtajalle Angela Merkelille.

Churchillin patsas esille

Vaikka Obamaa ei pidetä sen englantilaisystävällisempänä kuin edeltäjäänsäkään, hän on jo palauttanut Winston Churchillin patsaan virkahuoneeseensa. Brown oli toivonut voivansa elvistellä "erityiskumppanuudella" ja henkilösuhteilla uuden presidentin kanssa.

Hän havitteli antavansa tapaamisella myös potkua G20 huippukokoukselle Lontoossa ensi kuussa. Silloin on määrä etsiä yhteistä strategiaa globaalin laman torjuntaan.

Pääministeri Brownille lohdutuksena on kuitenkin päästä ensimmäisenä Britannian pääministerinä puhumaan kongressin molemmille kamareille.

Lähde: Times Online

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake