PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Presidentin valtaoikeuksista terroristisodassa jälkipyykki USA:ssa

EH, 4.3.2009


Yhdysvalloissa tarkistetaan näkemyksiä siitä, mitkä voivat olla presidentin oikeudet poikkeusoloissa. Oikeusministeriöstä on vuotanut julki vanhoja salaisia muistioita, joiden mukaan presidentillä on yksinoikeus päättää säännöistä terrorismin vastaisessa sodassa. Lainoppineet pitävät Bushin hallinnon aikaista tulkintaa perustuslain vastaisena.

Kuuluisan Yalen yliopiston professori Jack Balkin kutsuu oikeusministeriön tulkintaa "Presidentin diktatuurin teoriaksi", jossa taistelukenttä on kaikkialla ja presidentillä on rajattomat valtuudet, kunhan asiaan liittyy armeija ja vihollinen.

Kritiikkiä tulee muidenkin kuin demokraattien leiristä. Bushin oikeusoppineet neuvonantajatkin lopulta hylkäsivät muistioiden tulkinnan. Kuitenkin Bushin leiristä korostetaan, että muistiot oli laadittu kansallisessa hätätilassa 9/11-hyökkäysten jälkeen, jolloin virkamiehet pelkäsivät ja jopa ennakoivat uutta terrori-iskua Yhdysvalloissa ja olivat valmiita tekemään mitä tahansa sen estämiseksi.

Arvostelijoiden mukaan Bushin hallinto hyödynsi kuitenkin syntynyttä tilannetta.

-Silloin oli paniikin aikakausi ja paniikki antaa isänmaallisille poliitikoille mahdollisuuden väärinkäyttää valtaa, sanoi Balkin.

Hätä maan turvallisuudesta

Suurin osa äskettäin julki tulleista muistioista oli kirjoitettu vuosina 2001-2003 ja ne antoivat Bushin hallinnolle laajat oikeudelliset valtuudet käydä uutta sotaa uudella tavalla. Niiden punainen lanka oli, että mitkään lait eivät voi rajoittaa presidentin valtaa taistelussa terroristeja vastaan.

Kongressi on kuitenkin kieltänyt kidutuksen Yhdysvaltain edustajilta ja linjannut, että "ketään kansalaista ei pidä vangita USA:ssa ilman laillista syytettä". Muistion mukaan lait eivät voisi olla esteenä presidentin valtaoikeuksille puolustusvoimien ylipäällikkönä.

Muun muassa maaliskuun 2002 muistiossa sanotaan, että vangin pitäminen sota-aikana on alue, missä presidentti nauttii yksinoikeutta ilman että perustuslailla tai millään hallinnon haaralla olisi toimivaltaa.

Useimmat muistiot ovat John C. Yoon käsialaa, joka toimi presidentin oikeudellisen neuvoston (Office of Legal Counsel) kakkosmiehenä. Tämä pieni toimisto kirjoittaa yleisen syyttäjän ja muiden hallituksen jäsenten juridiset lausunnot. Yoon muistiot antoivat lainopillisen selkänojan puolustusministeriölle ja Valkoiselle talolle.

Synnintunnustus

Bushin valtakauden lopulla näkökannat oikeusministeriössä ovat muuttuneet dramaattisesti. Viisi päivää ennen Bushin hallintokauden päättymistä toimiston päällikkö Steven G. Bradbury kirjoitti 11-sivuisen muistion "arkistoja varten" selittäen, missä hänen toimistonsa oli mennyt vikaan. Bradbury korostaa, että monet silloiset kannanotot eivät ole toimiston nykynäkemysten kanssa linjassa.

Lähde: Los Angeles Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake