PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Yhdysvallat kiirehtii uutta alkua Venäjän kanssa

EH, 5.3.2009


Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton haluaa elvyttää Naton Venäjän suhteet, jotka kylmenivät viime kesänä Venäjän hyökättyä Georgiaan. Clinton sanoi torstaina Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä, että on aika "uudelle alulle" Venäjän kanssa.

Clintonin mukaan Naton ja Venäjän yhteisen edun alueisiin sisältyy Afganistan. Hän ei kuitenkaan lähtenyt sulkemaan ovea Georgian ja Ukrainan Nato-jäsenyydeltä, mikä on hiertänyt Venäjää.

Aiemmin päivällä Venäjän Nato-lähettiläs Dmitri Rogozin puolusti Georgiaa vastaan käytyä sotaa ja sanoi, että mikä tahansa uusi Nato-jäsenyys olisi tehtävä Moskovan asettamin ehdoin.

- Kollegamme lännessä näkivät Venäjässä kumppanin, jolla ei voi pyyhkiä jalkojaan, sanoi Rogozin. Olemme vahvoja... ja me palautamme yhteistyön omilla ehdoillamme.

Afganistan yhdistää

Nato pysyy transatlanttisen suhteen keskeisenä pilarina, mutta sen vastassa on tärkeä sotilaallinen ja poliittinen haaste Afganistanissa, missä epäonnistuminen panisi kyseenalaiseksi sen koko uskottavuuden, arvioi BBC:n diplomaattikirjeenvaihtaja Jonathan Marcus Brysselissä.

Yhdysvaltain ulkopolitiikasta on tullut nyt paljolti joukkuepeliä ja maan varapresidentti Joe Biden osallistuu ensi tiistaina Brysselissä huomattavasti yksilöidympään mielipiteenvaihtoon Afganistanista, hän sanoi.

Myös Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer on vedonnut ministereihin, jotta nämä tukisivat "positiivista esityslistaa, jossa yhdistyisi Naton ja Venäjän merkitys eurooppalaiselle ja etenkin globaalille turvallisuudelle".

Hän huomautti, että "vakavat näkemyserot vallitsevat edelleen Naton ja Venäjän välillä erityisesti Georgiasta".

Britannian ulkoministeri David Miliband vaati muodollisten suhteiden palauttamista Venäjän kanssa Nato-Venäjä-neuvoston kautta.

Hän sanoi, että Venäjä tarvitsee länttä samoin kuin Lännen on sitouduttava uudelleen Venäjään. Myös Saksa ja Ranska ovat pitkään puhuneet suhteiden lämmittämisestä sillä perusteella, että suhteiden jäädyttäminen on toiminut vastoin tarkoitustaan.

Viro kyllä, Liettua ei vielä

Viro ei halua jarruttaa suhteiden lämmittämistä, koska Naton ja Venäjän kesken on paljon asioita, joissa tarvitaan yhteistyötä, sanoi maan ulkoministeri Urmas Paet. Hän mainitsi kauttakulun Afganistaniin, Iraniin, Lähi-itään sekä ydinsulkusopimuksen.

Liettuan ulkoministeri Vygaudas Usackas sen sijaan ilmoitti, että hänen mielestään olisi "ennenaikaista avata normaalia vuoropuhelua".

Lähde: BBC

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake