PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Testi paljastaa väärennetyn luomumaidon Saksassa

RUOKATIETO-IA, 5.3.2009


Estääkseen tavanomaisen maidon myymisen luomuna saksalaiset tutkijat kehittivät testin, joka paljastaa väärennökset vähittäismyynnissä. Rasvahappoihin ja hiileen perustuva testi toimii vain Saksassa tuotetussa maidossa, koska muualla lehmien erilaiset rehut ja olosuhteet tuottavat toisenlaisia merkkiarvoja.

Saksan kansallinen ravitsemus- ja elintarvikeinstituutti testasi 18 kuukauden ajan kahdesti kuussa kolme eri tuotemerkkien tavanomaista ja kolme luomumaitoa. Maito kaikkiaan 286 näytteeseen oli hankittu supermarketeista. Testijakson pituus valittiin siten, että tulokset sisälsivät vuodenaikaisvaihtelut lehmien ravinnossa.

Merkkiaineiksi valikoituivat vakaiden hiili-isotooppien suhde ja alfalinoleenihappopitoisuus, joissa erot olivat merkittävät. Alfalinoleenihapon määrälle luomumaidossa pystyttiin määrittelemään vähimmäisraja-arvo 0,5 prosenttia.

Tavanomainen maito saattaa erityisolosuhteissa ylittää tuon määrän alfalinoleenihappoa. Tutkijoiden mukaan testi kuitenkin paljastaa väärennökset, kun näytteitä otetaan pitemmällä aikavälillä.

Instituutin tutkija Joachim Molkentin kertoi Dairyreporter.comille, että hiili-isotooppianalyysi paljastaa maissin osuuden lehmän rehussa. Saksassa luomulehmät syövät enemmän maissia kuin tavanomaiset lehmät.

Saksassa luomumaidon osuus tuoreen maidon myynnistä on jo 11 prosenttia. Sen suosio ja tuotannon riittämättömyys kysyntään nähden luovat maaperän huijaukselle. Suomessa luomumaidon ja maitojalosteiden markkinaosuus oli vuonna 2007 noin 1,1 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Journal of Agriculture and Food Chemistry -lehdessä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake