PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Clinton painaa päälle Afganistan-kokousta

EH, 6.3.2009


Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton huhuilee kokoon korkean tason Afganistan-kokousta maaliskuun lopulle. Afganistanin tilanteeseen voidaan löytää ratkaisuja vain jos sellaiset maat, joita asia koskee, kuten Iran tapaavat, hän sanoi. Clinton esitti käsityksensä NATOn ulkoministerikokouksessa Brysselissä, missä puolustusliitto sopi torstaina korkean tason Venäjä-suhteiden palauttamisesta.

Myöhemmin tänään Clintonin on määrä tavata venäläinen virkaveljensä Sergei Lavrov.

Venäjä on ottanut ilolla vastaan NATOn päätöksen lopettaa kuusi kuukautta kestänyt suhteiden kylmä kausi, joka aiheutui Venäjän hyökkäyksestä Georgiaan.

Clinton korosti, että Afganistan, jota hän kutsui "NATOn suurimmaksi sotilaalliseksi haasteeksi", on sekä Venäjän että länsimaiden huolenaihe.

-Jos lähdemme järjestämään sellaista kokousta, odotamme, että Iran kutsutaan mukaan Afganistanin naapurina, hän sanoi.

Soraääniäkin löytyy

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner yhtyi Clintonin toivomukseen, mutta muistutti, että Teheran ei osallistunut äskeisiin Ranskan järjestämiin neuvotteluihin Afganistanista. Britannian ulkoministeri David Miliband oli varautuneempi ja sanoi BBC:n toimittajalle, että Venäjän hyökkäystä Georgiaan ja sen itsemääräämisoikeuden jatkuvaa loukkaamista ei voi lakaista maton alle.

Perjantain tapaamisessa ulkoministeri Lavrovin kanssa Yhdysvallat toivoo Venäjältä uusia ja turvallisempia huoltoreittejä NATO-joukoilleen Afganistanissa. Venäjän apua pidetään myös ratkaisevan tärkeänä Iranin ydinasehankkeiden suitsemisessa.

Lähde: BBC

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake