PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Ulkomaat 

Volvon johtoa syytteeseen lahjusten antamisesta

EH, 6.3.2009


Kolmea Volvon johtajaa vastaan on nostettu Ruotsissa syyte lahjuksista Irakissa YK:n ruokaa-öljystä-ohjelman aikana. Syyttäjä Christer van der Kwastin mukaan miehet maksoivat Saddam Husseinin hallituskaudella vuosina 2000-2002 suuria rahasummia saadakseen erilaisten ajoneuvojen tilaussopimuksia.

Perjantaina julkistettujen oikeuden asiakirjojen mukaan Volvo Construction Equipment International AB:n palveluksessa olevat miehet "rikkoivat järjestelmällisesti" YK:n Irakin vastaisia talouspakotteita.

Kyseinen Volvon yksikkö oli yksi niistä noin 2 200 yhtiöstä ympäri maailmaa, jotka ovat paljastuneet vehkeilleen Saddamin hallituksen kanssa 2000-luvun alussa saadakseen tilaussopimuksia. Niistä ruotsalaisia on 15, joiden joukossa on Volvon lisäksi Scania ja Atlas Copco.

Ruotsin korruptionvastainen yksikkö on tutkinut epäilyjä yli kolme vuotta ja päättänyt nyt nostaa syytteen Volvoa vastaan. Lähiaikoina tulee päätös myös Scaniasta.

Linna odottaa

Svenska Dagbladetin mukaan lahjussummat nousevat 20 miljoonaa kruunuun. Lahjukset maksettiin pyöräkuormaajien ja tiehöylien tilaussopimuksista. Yhtiö on jo pakotettu maksamaan 120 miljoonaa sakkoina Yhdysvaltojen hallitukselle ja nyt johtajia uhkaa lehden mukaan vankeusrangaistus.

Vuosina 1996-2003 toteutettu ruokaa-öljystä-ohjelma oli tarkoitettu auttamaan irakilaisia, jotka kärsivät YK:n asettamista sanktioista Saddamin hallituskaudella.

Lähde: International Herald Tribune, Svenska Dagbladet

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake